Društvo

VIDEO: Kako koristiti i upravljati invalidskim kolicima

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 10:10:2018 | 16:26:24

U saradnji sa američkom dobrotvornom organizacijom " LDS Charities", Crveni krst Crne Gore u Domu solidarnosti u Sutomoru, od 8-11. oktobra, organizuje obuku za svoje volontere - kako koristiti i upravljati invalidskim kolicima.
 
Američka humanitarna organizacija je za poslednjih pet godina, našem Crvenom krstu donirala sedam pošiljki, sa preko 2000 kolica.

 
Za invalidna lica je veoma važno da znaju kako upravljati i prilagoditi kolica svom tijelu i svojim potrebama. Zato je u Sutomoru organizovana četvrta obuka volontera, koji u tome pomažu korisnicima.
 
“Ukoliko se neadekvatno koriste invalidska kolica, ona mogu nanijeti više štete nego koristi. Potrebno ih je prilagoditi, kada je riječ o širini, visini i drugim detaljima, o čemu uče naši volonteri, a kasnije to znanje prenose invalidnim licima. Postoje tri vrste kolica-standardna, aktivna i kolica za korišćenje u ruralnim predjelima i vrlo je značajno kako upravljati njima", kazala je Nataša Uskoković, programska koordinatorka u Crvenom krstu Crne Gore.
 
Američka humanitarna organizacija "LDS Charities" radi u okviru hrišćanske crkve, a sredstva za pomoć ugroženima sakupljaju od, isključivo, donacija svojih članova.
 
“Pravilno korišćenje invalidskih kolica omogućava korisnicima veću pokretljivost, samopouzdanje i uopšte unapređenje života. Danas obučavamo volontere kako koristiti kolica na rampi, stepenicama, grubom i ravnom terenu", kazao je Ron Honey, iz američke dobrotvorne organizacije, koji je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa CK Crne Gore i obećao nastavak pomoći u invalidskim kolicima i drugim pomagalima.
 

 
Dvadesetogodišnja Marija Babić iz Kotora je šest godina volonter Crvenog krsta i veoma je zadovoljna obukom u Sutomoru.
 
“Veoma je interesantan pristup predavača i način učenja. Moramo razumijeti kako je ljudima u invalidskim kolicima i truditi se da im pomognemo", kazala je za Radio Bar i Bar info Marija Babić, koja se prisjetila i svojih početaka u najhumanijoj organizaciji.
 
“Počela sam kao srednjoškolka, takmičeći se u pružanju prve pomoći, upravo ovdje u Sutomoru. U Gimnaziji smo usmjereni da pomažemo ljudima u nevolji i vrlo brzo sam shvatila da je to divan osjećaj", naglašava mlada Marija Babić.
 
Iz Crvenog krsta Crne Gore pozvali su pojedince kojima su potrebna invalidska kolica i obuka o korišćenju, da se jave u svoje opštinske organizacije.