Društvo

VIDEO: Predstavnici Evropske skautske fondacije u Baru

by Vesna Šoškić; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Zoran Milošev | 12:10:2018 | 20:02:48

Predstavnici Evropske skautske fondacije - Friends of Scouting Europe koji su u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, danas su bili u Baru, gdje su se sreli sa članovima Izviđačkog odreda “24. novembar” i obišli kulturno-istorijske znamenitosti našeg grada. Srdačnu dobrodošlicu na prijemu u lokalnom parlamentu poželjela im je potpredsjednica Opštine mr Tanja Spičanović.
 

Evropska skautska fondacija, koja okuplja uspješne poslovne ljude, podržava i donira brojne projekte izviđača širom Evrope, a posjeta njihovih predstavnika Crnoj Gori i barskom Izviđačkom odredu “24. novembar" organizovana je sa ciljem da se uvjere da li su i kako realizovane prethodno dogovorene aktivnosti.
 
“Nismo prvi put u vašoj zemlji i želimo da vidimo kako se razvija skautizam ovdje. Veoma smo zadovoljni kako teku radovi na rekonstrukciji prostorija Saveza izviđača Crne Gore”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Henrik Soderman, predsjednik Evropske skautske fondacije.
 
U Baru su posjetili Staru maslinu, Skadarsko jezero i druge prirodne i kulturno-istorijske znamenitosti, a dobri domaćini pripremili su za posluženje i tradicionalne kulinarske specijalitete grada pod Rumijom.

“Izuzetno smo zadovoljni dočekom, Crna Gora i Bar su divni i zaista lijepo mjesto za mlade ljude. Imali smo i sunčano i toplo vrijeme, tako da je sve bilo perfektno”, istakao je Soderman.
 
Dušan Masoničić, instruktor u Savezu izviđača Crne Gore i član uprave Izviđačkog odreda“24. novembar”, izrazio je nadu da će Evropska skautska fondacija podržati projekat barskih izviđača "Izviđaštvo za sve", koji podrazumijeva uključenje što više mladih i osoba sa invaliditetom u izviđačku organizaciju, edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola, kao i snimanje filma o barskom izviđačkom pokretu.
 
“Prezentirali smo im naš projekat, koji bi trebalo da doprinese daljem razvoju izviđačkog pokreta i popularisanju među mladima", kazao je Dušan Masoničić.
 

Predstavnike Evropske skautske fondacije primila je potpredsjednica opštine mr Tanja Spičanović.
 
“Pozdravljam vas u ime predsjednika Opštine Bar i želim da naglasim da Izviđački odred ‘24. novembar’  ima dugogodišnju uspješnu saradnju sa lokalnom upravom. Ovom prilikom izražavamo spremnost da pomognemo i njihove naredne aktivnosti, jer je briga o kvalitetnom provođenju slobodnog vremena mladih obaveza svih nas. U tom smislu Izviđački odred ’24. novembar’ daje zdravu alternativu”, kazala je potpredsjednica Spičanović.
 
Predstavnici Evropske skautske fondacije, osim Podgorice i Bara, posjetiće Nikšić i Rožaje.