Društvo

Radionice o filmu, fotografiji i filozofiji

by Željko Milović | 14:10:2018 | 13:41:36

U okviru Otvorenih dana nauke održane su u Baru dvije radionice: "Porijeklo filma u filozofiji“ i "Fotografija kroz objektiv filozofije“, obje u Dvorcu kralja Nikole.
 
Program „Porijeklo filma u filozofiji“ održan je u organizaciji NVO Udruženje profesora filozofije, NVO Munja iz Podgorice i NVO Svetionik iz Bara. Učestvovali su učenici iz Podgorice i Bara, pjesnikinja Jana Radičević, profesor filozofije Jasminka Milošević i Aleksandra Brajović, studentkinja italijanskog jezika i književnosti i odličan poznavalac filma.
 

Manifestaciju je otvorila potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović.
 
Program se sastojao iz uvodne radionice u kojoj su učesnici razgovarali o tome zašto vole filmove, koje žanrove najviše vole i zbog čega, a posebna diskusija vodila se oko pitanja zbog čega filmovi rađeni prema književnom predlošku obično nisu tako dobri kao knjige prema kojima su nastali.
 

U prezentacijama koju je vodila profesorica Jasminka Milošević o filmu i filozofiji obrađene su teme: „Problem definisanja filozofije i filma“, „Zajednički problemi filozofije i filma - sličnosti i razlike u pristupu“, „Pet tradicionalnih elemenata filma“, „Odnos filma prema filozofiji“ i „Odnos filozofije prema filmu“.
 
Prikazana je prezentacija u kojoj su korišteni radovi učenika, inserti iz različitih igranih i dokumentarnih filmova, sa posebnim osvrtom na nijeme filmove Bastera Kitona i Čarlija Čaplina. Naglašena je kritička dimenzija filma, koja često u osnovi ima svjesnu primjenu različitih filozofskih teorija - postavljeno je pitanje da li reditelje treba porediti samo sa umjetnicima, slikarima, graditeljima, muzičarima, ili su mnogi od njih, često sasvim svjesno, svojevrsni filozofi. Uz pomoć primjera iz filmova izložene su i neke od najvažnijih filozofskih teorija filma (Bergsonov odnos prema filmu, strukturalistička teorija filma, kognitivna teorija filma Karla Plantinga, taksonomija filma Žila Deleza i Slavoja Žižeka).
 
Refleksije u kojoj su učenici izneli svoje utiske o prezentaciji i onome što su naučili. Dvije stvari su posebno istaknute. Prvo, potrebno je vrijeme da se slegnu utisci i pogledaju preporučeni filmovi i drugo, da će svakako filmove sada gledati na drugačiji način, što i jeste bio cilj ove radionice.
 

Organizatori programa „Fotografija kroz objektiv filozofije“ bili su NVO Udruženje profesora filozofije, NVO Munja iz Podgorice i NVO Svetionik iz Bara.
 
Prisustvovali su i u programu aktivno učestvovali srednjoškolci iz Bara i Podgorice, Una Jovović, fotgrafkinja, Jasminka Milošević, profesor filozofije, Lazar Pejović, profesor fotografije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i fotografi Sergej Zabijako i Duško Miljanić.
 

Program se sastojao iz nekoliko segmenta. Prvi je izložba radova Une Jovović, profesionalne fotografkinje iz Podgorice i člana NVO Munja, koja je fotografiju studirala na Akademiji umjetnosti u Firenci.Uslijedila je radionica koja se sastojala od prezentacije u kojoj je Una Jovović izlagala svoje shvatanje objektivnosti u fotografiji i u kojoj je njen sagovornik bila Jasminka Milošević koja je Unino izlaganje kometarisala sa aspekta različitih filozofskih teorija o fotografiji (A. Bergson, M. Hajdeger, V. Benjamin, R. Bart). U radionici su aktivno učestvovali i prisutni učenici, koji su izlagali svoje stavove, postavljali pitanja i diskutovali. Sve aktivnosti tokom radionice komentarisao je i usmjeravao razgovor Lazar Pejović, a pridružio mu se i Duško Miljanić.
 
Na kraju programa, sa učenicima je razgovarao Sergej Zabijako, barski fotograf, o njegovim iskustvima u stvaranju fotografije.