Društvo

VIDEO: Obuka slabovidih lica u Racc Educo centru

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 17:10:2018 | 15:53:12

Danas su u prostorijama “Racc Educo”, u Baru, uručeni sertifikati članovima Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, koji su pohađali višemjesečnu obuku za poslovnog administratora.
 
Četvoro, od ukupno šest polaznika, biće zaposleno na šest mjeseci u Organizaciji slijepih za Bar i Ulcinj.

 
Obuka slijepih za poslovnog administratora dio je projekta “Uključimo se, zaposlimo OSI”. Počela je 7. maja, a organizatori se nadaju da će omogućiti polaznicima da lakše nađu posao.
 
“Cilj projekta je doprinos povećanju zaposlenosti lica sa invaliditetom, kroz sticanje znanja, kompetencija i vještina. Odabrali smo šest polaznika koja su u prethodna četir mjeseca prošli prvi modul obuke. U toku je realizacija drugog - specijalizacija za rad u Kopirnici Organizacije slijepih. Od 1. novembra, od šestoro polaznika, četvoro će biti zaposleno, na šest mjeseci u Kopirnici i na mjestu poslovnog administratora", kazao je Vesko Joketić, predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, koji je podsjetio da je nabavljena oprema, u visini 10.000 €, za rad Kopirnice.
 
“Racc Educo”, gdje je organizovana obuka, je privatna ustanova za obrazovanje odraslih, licencirana od Ministarstva prosvjete. Biljana Aničić-Nikolić, jedna od osnivača, kazala je za Radio Bar i Bar info da su veoma zadovoljni rezultatima.
 
“Kandidati su pokazali izuzetno interesovanje, čime smo impresionirani. Kroz obuku su su pohađali predmete: Ustavno određenje države, Osnovi prava, poslovne ekonomije, poslovne komunikacije i birotehnike, kao i Poslovnu komunikaciju i Poslovnu psihologiju na engleskom jeziku", istakla je Biljana Aničić Nikolić.

 
U ime polaznika svoje utiske je prenijela i zahvalila se organizatorima Marija Božović.
 
“Želim da se zahvalim profesorima koji su bili izuzetno strpljivi u radu sa nama i koji su doprinjeli da za kratko vrijeme naučimo mnogo. Voljela bih da poslodavci u nama prepoznaju volju i želju za zaposlenjem, što i njima može biti korisno, jer će dobiti dobrog radnika, a imaju i pravo na određene subvencije koje je zakonom obezbjedila država. Sertifikati koje smo danas dobili, uvjerena sam, pomoći će i meni i kolegama da lakše pronađemo posao”, kazala je Marija Božović.
 
Nosilac projekta “Uključimo se, zaposlimo OSI” je Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj, a partneri Organizacija slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin. Projekat je finansirao Zavod za zapošljavanje Crne Gore, u okviru grant šema.