Društvo

Za 15 godina Caritas pripremio 50.000 obroka

by Silvija Vukelić | 29:10:2018 | 15:29:39

U centru Caritasa Barske nadbiskupije na Biskupadi već 15 godina, svakog radnog dana, pripremaju tople obroke namijenjene starijim osobama koje to sebi ne mogu same priuštiti.
 
Starija lica su jedna od najugroženijih kategorija osoba u našoj zemlji, i zato Caritas 20 godina realizuje različite aktivnosti kako bi unaprijedio kvalitet njihovog života. Usluga pripreme toplog obroka dio je programa “Njega starih lica”. Taj servis podrške starima realizuju od 2003. godine. Obroci koje pripremaju namijenjeni su prvenstveno starim licima, ali nebrojeno mnogo puta tu je pripremana i hrana za sve one koje je gladne i žedne put nanio u Caritasov centar.
 
“U kuhinji koja je opremljena profesionalnom opremom, i u kojoj sa ljubavlju kuvaju naše Vera i Rozalija, pripremljeno je do sada preko 50.000 obroka za naše najstarije sugrađane u stanju socijalne potrebe ili one kojima je zdravlje u većoj mjeri narušeno. Topli obrok dostupan je korisnicima u našem centru, a onima koji zbog narušenog zdravlja nisu u mogućnosti da dođu u centar, obrok svakodnevno distribuiramo do njihovih domova”, kaže Sanja Rakić, PR Caritasa BN.
 
Jedna od korisnica Caritasove usluge “Njega starih lica” je Sojka Karanikić.
 
“Topli obrok smo svakodnevno godinama dobijali moj muž i ja, kako smo oboje bili lošeg zdravlja i u lošem finansijskom položaju, ta nam je pomoć od prvog trenutka mnogo značila”, priča Sojka.
 
U teškim trenucima ona i njen suprug bili su jedno drugom velika podrška. Kada je on umro, prije godinu i po dana, ostala je sama. Od tada, kako kaže, osjeća još veću zahvalnost zbog ove vrste pomoći.
 
“Kako čovjek da se od jedne male skromne penzije snađe i pregura mjesec, kad poslije plaćanja računa nema ni za osnovne namirnice. Jelo koje mi donesu spremljeno, znači mi mnogo, kako zbog toga što nemam novca da sama sebi kupim hranu, tako i zbog toga što je i moje zdravlje narušeno i što više nemam ni snage da stojim i kuvam. Koliko god puta da kažem ‘hvala’, znam da je malo", priča Karanikić.
 
Koordinator aktivnosti Caritasa Barske nadbiskupije, Marko Đelović, objašnjava kako bi se broj obroka koji se pripremaju mogao povećati, ali kao i za realizaciju svih ostalih aktivnosti - potrebne su donacije.
 
“Caritasova kuhinja je pokrenuta na osnovu prepoznatih potreba u našoj zajednici sa ciljem da unaprijedi kvalitet života starijih osoba i osoba koje žive u stanju socijalne potrebe i da, onima koji nisu u stanju da to urade na drugi način, obezbijedi makar jedan topli obrok tokom dana. Caritasova kuhinja se nalazi u Caritasovom centru, u za to namjenski napravljenom prostoru. Trenutno se u kuhinji priprema tridesetak obroka, dok je projektovani dnevni kapacitet kuhinje višestruko veći. Broj obroka direktno zavisi od donacija koje su na raspolaganju za ovaj servis, pa u tom smislu i pozivamo sve koji su u mogućnosti da pomognu ovaj servis kako bi mogli povećati broj obroka i time obuhvatili veći broj korisnika”, zaključuje on.