Društvo

Lukšić: Konvoj brodova za istraživanje nafte biće na 10 nm

by Portalanalitika | 05:11:2018 | 11:28:34

“Konvoj brodova za seizmička istraživanja, koji će ispitati da li u crnogorskom podmorju postoje ležišta nafte i gasa stiže u naše teritorijalne vode 10. novembra”, kazao je za Radio Crne Gore načelnik Odjeljenja za nazdor i kontrolu pomorskog saobraćaja u Upravi pomorske sigurnosti Žarko Lukšić.
 
Prema njegovim riječima, to će precizno učiniti uz pomoć zvučno-vazdušnih topova, ali i specijalnih geo-mikrofona, koji su kablovima dugim nekoliko kilometara spojeni za brodove. Najveći među brodovima, kaže Lukšić, je norveški “Polar Empress”, dug 117 metara.
 
On precizira da su istraživanja, koja će trajati do 21. decembra, planirana na oko 1.200 kilometara kvadratnih površine morskog dna na kvadrantima, za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek.
 
“Radovi se vrše južno, nekih 10-15 nautičkih milja od Valdanosa, od svjetionika Mendre, i ista pozicija, udaljenost 10-15 nautičkih milja od Bara prema otvorenom moru. Znači, područje pokriva dio teritorijalnih voda i epikontinentalni pojas” - kazao je Lukšić.
 
“Uprava pomorske sigurnosti preventivno će djelovati narednih dana kako bi se spriječilo eventualno oštećenje skupe naučno istraživačke opreme”, naglašava Lukšić.
 
“Naš zadatak u ovom dijelu se odnosi na upozorenje brodova u skladu sa radio oglasom koji će biti emitovan od 10. novembra, gdje će se svi plovni objekti upozoravati na aktivnosti koje će biti označete tačnim koordinatama” - istakao je Lukšić. U tom području, kako je naveo, pojačana je ribarska aktivnost, pa su u UPS planirali da vlasnicima svih plovila dijele flajere, u kojima se upozoravaju da se od naučno istraživačkih brodova mora održavati bezbjedna udaljenost.