Društvo

VIDEO: Manifestacija u slavu kestenovog drveta i ploda

by Vesna Šoškić / Nemanja Janković, snimatelj Zoran Milošev, montaža Adi Karađuzović | 10:11:2018 | 11:49:54

Uz lijepo vrijeme, bogatu ponudu i brojne posjetioce, danas je u Ostrosu održana “Koštanjijada”, tradicionalna manifestacija u slavu kestena, bogate Krajine, njene istorije i kulture. Domaćine i goste pozdravio je i otvorio XII Koštanjijadu predsjednik opštine Bar Dušan Raičević.
 

Razuđenost barske opštine, raznovrsnost i bogatstvo svakog njenog kraja potvrđeni su u nekoliko manifestacija koje su postale prepoznatljiv, promotivni aspekt njene ponude i sveukupne valorizacije. Krajinu odlikuju plodna zemlja, proizvodnja organske hrane, nadaleko čuvenog duvana, nepregledne šume kestena koje broje preko 20.000 stabala. Vrijedni domaćini dočekali su goste i na XII Koštanjijadi uz kuvane i pečene kestene, razne poslastice i kvalitetne domaće proizvode.
 
Među izlagačima je bio i Enver Madžurić, rekorder Crne Gore u poljoprivrednoj proizvodnji 2009. godine. “Ovo je veoma rodna godina, dosta smo proizveli i sve je izuzetnog kvaliteta. Imam 400 košnica i danas sam izložio med od pelina i kestena po cijeni od 12€, kesteni koštaju, zavisno od kvaliteta, dva do dva i po eura, japanske jabuke su od 50 do 80 centi, šipak jedan euro, a sir kravlji i kozji od tri do osam eura”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Madžurić.
 
Brojni gosti uživali su u zabavnom programu, lijepom prirodnom okruženju i degustaciji ukusnih proizvoda. Smatraju da je Bar sa tri svoje poljoprivredno-kulturne i promotivne manifestacije-"Koštanjijadu", "Maslinijadu" i "Festival vina i ukljeve" puno učinio na prezentaciji i turističkoj valorizaciji svojih potencijala.
 
“Ova manifestacija nam ukazuje i podsjeća nas na svo bogatstvo Krajine. Dvadeset hiljada stabala kestena na malom prostoru je nešto čime se ponose i opština Bar i susjedna -Ulcinj, ali moramo biti svjesni da su ljudi i tradicija ovoga kraja naše najveće bogatstvo. Zato Opština podržava ovu manifestaciju, na kojoj smo i prošle godine dobili jasne poruke mještana da žele novu perspektivu za ovaj kraj”, kazao je na otvaranju čelni čovjek barske opštine Dušan Raičević, koji je obećao da će lokalna uprava uložiti maksimalne napore da ovaj bogati i lijepi kraj oživi na adekvatan način i onako kako zaslužuje.

 

“Prethodne godine je pokrenuta inicijativa za otvaranje graničnog prelaza Ckla, a ove je dobila i neke početne obrise. U toku je izrada idejnog projekta, u narednoj godini možemo očekivati završetak glavnog projekta i početak radova. Uz druge infrastrukturne radove, nadam se da ćemo zaista ponuditi jednu novu perspektivu Krajini i podstaći mlade ljude da ostanu ovdje. Spremni smo da rješavamo sve probleme ovoga kraja, korak po korak”, obećao je predsjednik Raičević.
 
“Koštanjijadu” koja se održava pod pokroviteljstvom Opštine, organizovala je MZ Ostros, uz podršku Turističke organizacije Bar.
 
“Lijepo je danas biti u Ostrosu. Krajina je uvijek imala čime da se pohvali i uvijek je goste dočekivala domaćinski i srdačno. Nadam se da smo to pokazali i na XII Koštanjijadi, na kojoj učestvuje 45 izlagača”, kazao je Vebija Dodić, predsjednik MZ Ostros.
 

Turistička organizacije je prepoznala značaj ove manifestacije, koja je veoma uspješna, kazao je direktor mr Emil Kukalj. “Koštanjijada na kvalitetan način promoviše istoriju i kulturu, ali i gastronomiju ovog kraja. Ovakve i slične manifestacije pokazale su se kao dobar model afirmacije i promocije vrijednosti i potencijala naše opštine. Drago mi je što se TO uključila u njenu organizaciju, zadovoljni smo saradnjom sa opštinom, MZ i svim ljudima koji je nesebično podržavaju”, kazao je Kukalj, koji je istakao da je promociji Krajine veliki značaj dala i "Panoramska ruta", od Virpazara do Ostrosa, na čijoj će valorizaciji, obećao je, i dalje raditi Turistička organizacija.
 
“Ovdje je svaka travka ljekovita, ovdje se viteški zavjeti čuvaju na talasima mudrosti i dobrote”, poručio je humanista i pjesnik, koji je stihovima ovjenčao svaki kraj Crne Gore, Rajko Joličić.
 
U zabavnom programu su nastupili i Muzafer Kolić, Dino Beharović uz pratnju Orkestra Omera Hodžića , humoristička grupa iz Skadra “Gaz e Maraz” i poznata pjevačica iz Tirane Eranda Libohova.