Društvo

Nakratko odložen dolazak broda, ekolozi protestovali

izvor: Vijesti | 10:11:2018 | 13:20:39

Brod “Polar Empress”, norveške kompanije “Shearwater”, umjesto danas kako je prvobitno bilo planirano, u crnogorske vode uploviće u srijedu 14. novembra.
 
To je “Vijestima” potvrdio direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan.
 
Brod će biti usidren na pilotskoj bovi gdje će zbog priprema ostati nekoliko dana. Kočan je kazao da se početak snimanja ulcinjskog podmorja radi moguće eksploatacije ugljovodonika može očekivati vjerovatno krajem naredne sedmice.
 
Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju kod Ulcinja i Bara. Prvi ugovor zaključen je 14. septembra 2016, sa kompanijama Eni Montenegro, BV Holandija i Novatek Montenegro, a drugi 15. marta 2017, sa Energean Montenegro Limited sa Kipra. Zaključenim ugovorima o koncesiji predviđeno je da faza istraživanja traje ukupno sedam godina. U Upravi za ugljovodonike ističu da će se u zavisnosti od podataka dobijenih istraživanjem, odrediti lokacija istražne bušotine kod Ulcinja.
 
Seizmičkim istraživanjima kod Ulcinja, biće obuhvaćena teritorija od oko 1.200 kvadratnih kilometara. Na osnovu rezultata istraživanja, odrediće se lokacija istražne bušotine čije će bušenje početi krajem 2019, ili početkom 2020. godine. Državi pripada dvije trećine ukupnih prihoda od moguće eksploatacije nafte i gasa.
 
* * * 

Učesnici protestnog marša protiv istraživanja crnogorskog podmorja juče su prošli kroz Bar, na putu od Ulcinja ka Herceg Novom.
 
U marini su ih oko 14:30 dočekali građanski aktivisti i ribari koji su ih pozdravili aplauzima, uputili riječi podrške i darivali ih voćem i sokovima. Nakon kraće stanke, učesnici marša su nastavili ka Petrovcu, gdje su prenoćili, a sa njima su dio puta prema Šušanju u znak podrške prešli i građani koji su ih dočekali.