Društvo

Predstavnici UBNORA govorili u SEUŠ

by Ivanka Leković | 12:11:2018 | 11:14:36

Povodom 9. novembra, Dana borbe protiv fašista, antisemitizma i ksenofobije, Učenički parlament JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Bar ugostio je predstavnike UBNOR-a Bara. General u penziji Špiro Niković i potpredsjednik SUBNOR-a Bar okupljenim učenicima ukazao je na sve pošasti koje je fašizam nanio našoj civilizaciji i istakao da mladi ljudi moraju biti promoter pravih vrijednosti i prepoznavati opasnosti istorijskog revizionizma.

 
U prigodnoj besjedi, ispred biste narodnog heroja Nika Rolovića, predsjednik UBNOR-a Bar Đuro Marković podsjetio je tridesetak učenika, pedagoga Šahina Šabotića i profesore Milisava Joksimovića i Neđeljka Đurovića, na lik i djelo ovog mladog predratnog intelektualca, te na njegovu ličnu i porodičnu tragiku.
 
Niković je učenicima govorio o holokaustu, okupaciji i Trinaestojulskom ustanku, Pljevaljskoj bici i žrtvama iz barske opštine tokom Drugog svjetskog rata, kao i o strijeljanima na Belvederu 1944. godine.

 
Predsjednica Učeničkog parlamenta Majda Karastanović zahvalila je gostima na razgovoru i međugeneracijskom druženju, i na podsjećanje na žrtve mladih antifašista Crne Gore.
 
“Ove aktivnosti, kojima se na primjeren način mlađim generacijama predstavljaju univerzalne vrijednosti i upućuje jasna poruka o opasnostima koje nosi svaki vid isključivosti, načelno su dogovorene između Saveza udruženja boraca NOR-a i Antifašista Crne Gore sa Ministarstvom prosvjete Vlade Crne Gore”, kažu iz Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole.