Društvo

Okrugli sto za roditelje o sajber nasilju u OŠ Jugoslavija

| 13:11:2018 | 11:31:02

Juče je u biblioteci OŠ “Jugoslavija" održan Okrugli sto za roditelje na temu "Sajber nasilje, TV sadržaji i uloga škole i porodice u prevenciji vršnjačkog nasilja i izgradnji ličnosti djeteta”.
 
Okruglom stolu prisustvovalo je pedesetak roditelja iz svih odjeljenja škole, ali i predstavnici Centra bezbjednosti Savo Čavić i Alma Hot, načelnica Odjeljenja za maloljetničku delikvenciju i nasilje u porodici, zatim profesorica razredne nastave Katarina Vasović, pedagog škole Milenko Klisić, pomoćnica direktora Maja Loman i direktorica Biljana Vukmanović.
 
“Tim za samoevaluciju rada škole i Tim za prevenciju i sprječavanje nasilja OŠ “Jugoslavija”, kao najbrojnije škole u barskoj opštini, prepoznali su aktuelni problem sajber nasilja među djecom u najosjetljivijem uzrastu, kao i ogroman značaj uključivanja roditelja u sagledavanje svih dimenzija problema i njihove pomoći školi u traganju za najboljim rješenjima”, kažu u OŠ “Jugoslavija”.

 
Nakon izlaganja podataka iz škole i prezentovanja aktivnosti koje se preduzimaju po pitanju sprječavanja vršnjačkog nasilja uzrokovanog sajber nasiljem, iskustva iz svoje prakse sa prisustnima su podijelili Alma Hot i Savo Čavić. Hot je istakla da je ovo prvo okupljanje u barskoj opštini koje je inicirala škola, a da nisu u fokusu učenici već roditelji, u cilju zaštite djece od sajber i vršnjačkog nasilja.
 
Uslijedio je dijalog, u kome su roditelji iznosili svoja iskustva i dali prijedloge, pruživši potpunu podršku školi u preduzimanju daljih mjera i radnji u sprječavanju sajber nasilja i posljedica koje ono nosi po djecu.
 
Kao jedan od zaključaka navodi se da roditelji treba bolje i bliže da se upoznaju sa posljedicama koje nosi povlađivanje djetetu “da bude kao ostali”, ali i konstatovana niska donja granica i prekomjerna upotreba društvenih mreža kod maloljetnika, te da roditelji, pored škole, snose dodatnu odgovornost kada je u pitanju zaštita njihove djece.
 
Među preostalim zaključcima izdvojena je neophodnost svakodnevnog razgovora roditelja sa djecom, veća posvećenost, jačanje autoriteta kod djece, u svakom trenutku mogući uvid u profil koji dijete posjeduje na društvenim mrežama, smanjenje donje granice formiranja naloga na društvenim mrežama, ograničavanje vremena upotrebe telefona, pooštravanje mjera i radnji unutar škole izmjenama i dopunama Pravilnika o kućnom redu škole i drugih Pravilnika, uključivanje što većeg broja roditelja u dalje aktivnosti čiji će inicijator biti škola, uz podršku CB Bar...

 
“Škola je institucija koja ne može da funkcioniše sama, izolovano, kada se među djecom uoči problem bilo koje vrste. Suština je da treba da imamo svijest o tome da svi skupa činimo po jednu kariku lanca od kojeg zavisi u kakvom okruženju odrastaju naša djeca i u kakvu će se ličnost izgraditi. Samo zajedno, međusobnom podrškom i razumijevanjem, bez prebacivanja krivice jednih na druge i izbjegavanja odgovornosti sa bilo koje strane, možemo dobiti željeni rezultat i stići do cilja. Škola ‘Jugoslavija’ prepoznala je važnost međusobne saradnje, konstruktivnog dijaloga i međusobne podrške. Cilj je da probuditi svijest što većeg broja roditelja o ozbiljnosti problema koji, naizgled, djeluje samo kao podrazumijevajuća stvarnost i svakodnevica 21. vijeka, a u suštini je mnogo dublji i ozbiljniji, pa samim tim može da ima katastrofalne posljedice, što su potvrdili i predstavnici CB Bar, na osnovu svojih iskustava. Planiramo po jedan okrugli sto svakog mjeseca, kako bismo obuhvatili što veći broj roditelja”” - istakla je, pored ostalog, direktorica škole Biljana Vukmanović.