Društvo

Radni oktobar u OŠ Anto Đedović

| 13:11:2018 | 12:56:10

U OŠ „Anto Đedović“ tokom oktobra realizovane su brojne nastavne i vannastavne aktivnosti, polumaturanti su išli na ekskurziju, a obilježeni su i značajni datumi u školskom kalendaru.
 
Prvih pet dana oktobra, pod sloganom „Neka odrastanje bude dječija igra“, obilježena je Dječja nedjelja. Organizovana su predavanja o pravima djeteta, međuodjeljenjska sportska taakmičenja, likovne i literarne radionice, a Učenički parlament realizovao je radionicu „Sukob“, koja je dio projekta Prevencija konfliktnih situacija, dok su najmlađi u prostorijama škole priredili maskenbal. U okviru Dječje nedjelje obilježen je i Svjetski dan učitelja. Bila je to prilika da se učenici starijih razreda oprobaju u ulozi nastavnika. Profesorica Ljiljana Milović posjetila je IV internacionalni sajam knjiga u Podgorici, u okviru godišnjeg plana rada i praćenja aktuelnih kulturnih dešavanja.

 
Polumaturanti, sa odjeljenjskim starješinama Lidijom Ivanković i Danijelom Đuranović, i učenicima i nastavnicima OŠ „Mirko Srzentić“ iz Petrovca, od 9. do 13 oktobra, bili su na ekskurziji.
 
Međunarodni dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar, obilježen je radionicom na temu „Emocije u sukobu“, koju su vodile prof. Ljiljana Milović i pedagoškinja Vlatka Gažević-Marković. Učestvovali su predstavnici Učeničkog parlamenta. Učenici, roditelji i nastavnici učestvovali su u „Juventasovom“ istraživanju u vezi sa prevencijom vršljačkog nasilja, koje je realizovano 10. oktobra.
 
Istog dana, Zavod za školstvo u Budvi je organizovao Savjetovanje o korupciji, a školu su predstavljali članovi Đačkog parlamenta Balša Đoković i Anđela Ašćerić iz VII-1 i Miloš Nišavić iz VII-2, sa nastavnicom Ivanom Mrvaljević. U planu je da se o ovoj temi u školi pripreme prezentacije, tematske izložbe i javna predavanja.

 
Povodom obilježavanja XVIII nedjelje italijanskog jezika u svijetu, Ambasada Italije je 16. oktobra, u saradnji sa ministarstvom prosvjete Crne Gore, organizovala radionicu za nastavnike italijanskog jezika. Svim osnovnim i srednjim školama u kojima se izučava italijanski jezik uručena je donacija - softver „Progetto italiano junior 1-2“ za osnovne i „Progetto italiano 1-2“ za srednje škole.
 
Učenici osmog i devetog razreda, u okviru Nedjelje italijanskog jezika, posjetili su Filološki fakultet u Nikšiću. Pohađali su predavanja koja se odnose na posebnosti italijanske kulture, a potom vidjeli izložbu „Putovanje kroz italijanski jezik“ u galeriji „Centar“ u Podgorici.
 
Prvi školski čas 18. oktobra bio je posvećen borbi protiv trgovine ljudima. Roditeljima učenika VII razreda prezentovan je program „Vještine za adolescenciju“, namijenjen prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, razvijanje vještina za donošenje odluka i rješavanje konflikata.

 
Hristina Krgović iz VIII-1 je na literarnom konktursu „Crna Gora moja domovina“, sa mentorkom Danijelom Boljević nagrađena izletom na Tjentište, koji je za najbolje na konkrusu organizovao Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista CG. Školski kros održan je 26. oktobra, a za najbolje uprava škole obezbijedila je diplome.
 
Škola je podržala 13 svojih učenika koji su aplicirali za dodjelu nagrada iz fonda za kvalitete i talente, te jednu učenicu koja je konkurisala za dodjelu stipendija talentovanim učenicima.

U ovoj obrazovnoj ustanovi zadovoljni su i sportskim uspjesima svojih đaka, posebno karatista i atletičara.