Društvo

Na jezeru spriječen ilegalni podvodni ribolov

by POBJEDA | 14:11:2018 | 11:05:02

Nadzornici Službe zaštite NP Skadarsko jezero i pripadnici Uprave policije prošle subote u ranim jutarnjim satima u reonu Starčevo u zajedničkoj akciji spriječili su nezakoniti ribolov podvodnom puškom.
 
“Tom prilikom jedno lice zatečeno je u obavljanju nezakonite radnje i procesuirano nadležnim državnim organima. Privremeno su oduzete dvije podvodne puške, pumpa, harpun, dvije maske, ronilačko odijelo, torba za ronilačko odijelo, vesla, vanbrodski motor ‘suzuki’ 30 KS, dva saka (čuvarica za ribu) i 30 kilograma ribe koja je predata u dobrotvorne svrhe”,  saopštio je direktor Nacionalnog parka Nenad Ivanović.
 
Za navedene protivpravne aktivnosti Zakonom o slatkovodnom ribarstvu propisana je novčana kazna do 2.000 eura. Ribe i ostala vodena fauna su dobra od opšteg interesa, u državnoj su svojini, i koriste se na način i pod uslovima utvrđenim Zakonom o slatkovodnom ribarstvu.
 
Iz Nacionalnog parka su podsjetili da su zabranjene sve aktivnosti koje ometaju mrijest, razvoj i kretanje riba, osim ribolova u naučno-istraživačke svrhe. Radi zaštite i unapređivanja ribljeg fonda i očuvanja biodiverziteta ribolovnih voda zabranjeno je, između ostalog, loviti ribu vatrenim oružjem, podvodnom puškom, navedeno je usaopštenju.
 
Oni su pozvali građane da prijave sve eventualne nezakonite radnje koje ugrožavaju Skadarsko jezero na dežurni broj telefona 067/310-454.