Društvo

Traži naknadu štete zbog oduzetog broda

by POBJEDA | 16:11:2018 | 10:50:08

Albanski državljanin Osman Mema, vlasnik broda “Adal” koji je prije 13 godina oduzet zbog šverca cigareta, od države traži 300.000 eura za naknadu štete i izmaklu dobit.
 
Tužbom je obuhvaćen i Novljanin Ranko Martinović, koji je pred Višim sudom u Podgorici prije pet godina osuđen zbog šverca cigareta. U to vrijeme koristio je pomenuti brod, zbog čega je Osnovni sud u Kotoru odredio privremenu mjeru zabrane otuđenja i opterećenja broda do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka.
 
Nakon što je presudom utvrđeno da više nema osnova za zadržavanje broda, država je Memiju vratila brod.
 
Nova privremena mjera, zbog koje i dalje ne može raspolagati brodom, donijeta je zbog zahtjeva Luke Bar da plati milion eura za ležarinu.
 
“Brod je u vrijeme kada je oduzet bio u ispravnom tehničkog stanju, a sada je sa njega uzeto sve što se moglo skinuti i samo je za staro željezo” stoji u tužbi protiv države i Martinovića.
 
Martinović tvrdi da je sa Mellimijevim sinom Arturom potpisao fiktivan ugovor o zakupu, koji je sačinjen samo da bi pokrio troškove servisiranja broda, za koji tvrdi da je bio neispravan. Rekao je da mu je brod bio potreban zbog posla sa pšenicom u koji je ušao sa Arturom.
 
Na pitanje sutkinje Danijele Vukčević otkud cigarete u kontejnerima broda, Martinović je kazao da mu je “taj posao naknadno iskočio”. Tvrdi da je dao najmanje 15.000 eura kako bi brod osposobio, jer je zbog tehničke neispravnosti bio zadržan u luci Kopar i nije mogao da se vrati u Crnu Goru dok ne bude popravljen.
 
Advokat Memija Danilo Aćimić tvrdi da je brod u momentu zaplIjene bio ispravan i traži vještake pomorske i ekonomsko-finansijske struke kako bi utvrdili tržišnu vrijednost broda na dan zaplIjene i kad je vraćen, kao i iznos izmakle dobiti zbog nemogućnosti izdavanja broda.
 
Zastupnica države Emina Mušović tvrdi da je potraživanje zastarjelo, a da je privremena mjera o oduzimanju broda izrečena u skladu sa zakonom, imajući u vidu da je krivični postupak završen osuđujućom presudom.
 
“Država stoga nije odgovorna za štetu koju je tužilac pretrpio”, tvrdi Mušović.