Društvo

U subotu i nedjelju Maslinijada

| 16:11:2018 | 11:07:45

Sedamnaesta Maslinijada, velika tradicionalna smotra maslina, maslinovog ulja, poljoprivrednih proizvoda i zdrave hrane, održava se u subotu i nedjelju (17. i 18. novembra) u Starom Baru.
 
Pod sloganom “Maslina je ime Bara”, ovu poljoprivredno-turističku manifestaciju organizuju NVO ”Maslinijada” i NVO “Društvo maslinara”, pod pokroviteljstvom Opštine Bar i uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Vlade Crne Gore.
 
Na sedamnaestoj Maslinijadi učestvovaće oko 90 izlagača - maslinara iz Bara i Crne Gore, te gosti maslinari iz Hrvatske.
 
Osim maslinara, izlagaće i pčelari, vinari, uzgajivači ljekovitog bilja, proizvođači zdrave hrane, uz jela iz tradicionalne barske kuhinje.
 
Komisija će proglasiti i nagraditi vlasnike najbolje održavanih maslinjaka i najboljih mladih zasada, kao i najljepše uređene štandove izlagača.
 
Manifestacija, koja svake godine okuplja više hiljada posjetilaca, počela je u četvrtak, okruglim stolom na temu “Partnerstvo lokalne samouprave, države i lokalnog preduzetništva u razvoju maslinarstva”.
 
U subotu i nedjelju biće priređen bogat kulturno-umjetnički i zabavni program. Učestvuju sarajevska “Divanhana”, “Etno grupa Zora”, “Padrino bend”, rok sastav “Akademija”, “Pljevaljski tamburaši”, “Kafanski biseri” i Alen Asović, kao i KUD “Jedinstvo” i KUD “Rumija”.
 
Organizatori su obezbijedili besplatan autobuski prevoz ka Starom Baru za posjetioce. Kao i svake godine, degustacija izloženih proizvoda sa štandova biće besplatna.
 
Obezbijeđen je i direktan prenos (live streaming), preko Youtube kanala.
 
Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za subotu u 11 sati, u Starom Baru.