Društvo

VIDEO: Otvorena rekonstruisana crkva Svete Katarine

by Vesna Šoškić; photo: Z.Milošev / R.Petrić; snimatelj i montažer Zoran Milošev | 16:11:2018 | 16:29:50

U sklopu Novembarskih svečanosti povodom Dana opštine, danas je u Starom Baru otvorena restaurirana crkva Svete Katarine, jedan od najznačajnijih spomenika kulture na našem prostoru s početka XIV vijeka i jedno, po ocjeni stručnjaka, od najljepših zdanja naše srednjovjekovne arhitekture.
 

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, koji su otvorili obnovljeni objekat, najavili su i rekonstrukciju Arhiepiskopske palate, realizaciju projekta kreativne industrije u Starom gradu i obnavljanje, naredne godine, Internacionalnog TV festivala u Baru.
 
“Drago mi je da vas pozdravim u gradu duboke, viševjekovne prošlosti, koji baštini bogatstvo materijalnih ostataka pohranjenih u jedinstvenu riznicu kulture, svjedočeći o multikulturalnosti na ovim prostorima. U savremenom dobu, sa razvojem nauke i tehnike, gotovo sve arhitektonske zamisli postale su ostvarive, otvarajući sve veće mogućnosti za rekonstrukciju i zaštitu graditeljskih dostignuća iz prošlih epoha. Obnavljajući i štiteći djela nekadašnjih neimara i umjetnika, budućim generacijama olakšavamo uvid u prošlost”, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je naglasio da je vidljiva prošlost preduslov za dijalog koji se u svakoj ozbiljnoj kulturi mora odvijati između savremenosti i istorije, čime se stabilizuje i čuva identitet i autentičnost te kulture.
 

“Na tom planu pred Crnom Gorom su posebni izazovi, jer njena prošlost, obilježena prožimanjem različitih kultura, jeste prostor koji i mnogim razvijenijim kulturama može da posluži kao primjer multikulturalnosti i skladnog suživota različitosti. Jedno takvo kulturno preplitanje predstavlja upravo Stari Bar, sa jedinstvenom arhitekturom koja predstavlja reprezentativan primjer simbioze stilova i kulturnih slojeva”, istakao je ministar Bogdanović.
 
Radovi na rekonstrukciji crkve Svete Katarine počeli su u martu, a završeni u septembru ove godine. Finansijska sredstva obezbijedilo je Ministarstvo kulture uz podršku Opštine Bar, projekat je finansirala Barska nadbiskupija, a Kulturni centar je bio nosilac i organizator radova”, podsjetio je na otvaranju predsjednik Opštine Dušan Raičević.
 
“Stari Bar, naša crnogorska Pompeja, jeste raskrsnica kultura Istoka i Zapada, spomenik i kulturno dobro prve kategorije, koje u nama budi posebnu emociju i osjećaj. Crkva Svete Katarine jedan je od najznačajnijih primjera sakralnog graditeljstva na zetskom primorju XIV vijeka. Iako njene skromne dimenzije nemaju onu primarnu prepoznatljivost, ona svojom formom i neobičnim položajem  prevazilazi arhitektoniku svog doba i svrstava se u sam vrh sličnih zdanja unutar istorije zapadno-evropske srednjovjekovne arhitekture”, kazao je prvi čovjek barske opštine, koji je izrazio uvjerenje da je restauracija ove crkve samo početak revitalizacije objekata u Starom Baru, značajnih za razvoj kulture, ali i turističku ponudu grada.
 
“Ovo je prvi objekat koji je restauriran poslije 1988. godine. Uradili smo sve ono što je zahtijevala metodologija i naučna struka. Crkva Svete Katarine je specifična i jedinstvena u svojoj ljepoti, jer kada pogledate sva zdanja na mediteranskoj obali, nećete naći slično graditeljstvo. Malo toga je sačuvano u ovom drevnom gradu, ali uspjeli smo da ovu ‘ljepoticu’ podignemo iz pepela i svedemo, možda, najljepši medievalni spomenik na ovim prostorima u jednu cjelinu koja je na ponos cijeloj Crnoj Gori”, kazao je za Radio Bar i Bar Info kustos Starog grada, arheolog mr Mladen Zagarčanin, koji je rukovodio projektom restauracije.
 

Na radnom sastanku u opštini Bar sa predsjednikom Dušanom Raičevićem, ministar kulture najavio je i rekonstrukciju Arhiepiskopske palate, koja će biti pretvorena u muzej, realizaciju koncepta tzv. kreativne industrije i obnavljanje, naredne godine, Internacionalnog TV festivala u Baru.
 
“Sa aspekta razvoja kulture, Bar zauzima posebno mjesto na crnogorskoj kulturnoj sceni, kako u dijelu kulturno-umjetničkog stvaralaštva, tako i u oblasti programa i očuvanja kulturne baštine. Imamo dobru saradnju i brojni su događaji i festivali od izuzetnog značaja za kulturu u Baru, a akcenat smo stavili na Međunarodni televizijski festival, koji je do 2016. godine dao značajan pečat i Baru i Crnoj Gori kada je u pitanju televizijsko stvaralaštvo širom svijeta. Posebna pažnja biće posvećena i kreativnim radionicama, jer bi kulturni i umjetnički stvaraoci iz zemlje i inostranstva vratili život Starom gradu”, kazao je ministar Bogdanović i najavio otvaranje, uz pomoć ministarstva, Gradske kuće u Starom Baru, koja bi dodatno valorizovala ovo kulturno dobro.
 
“Nakon sanacije tvrđave Besac i crkve Svete Katarine, pokazali smo da zajednički možemo da se uhvatimo u koštac sa najvećim izazovima. U tom smislu dragocjena nam je podrška Ministarstva kulture”, kazao je predsjednik Opštine Dušan Raičević, koji je istakao da su u budžetu za narednu godinu predviđena sredstva za ponovno oživljavanje Internacionalnog TV festivala, koji je bio najprepoznatljiviji kulturni događaj van granica naše zemlje.
 
“Koncept kreativne industrije neophodan je Starom Baru”, rekao je gradonačelnik Raičević.
 
Bogato kulturno nasljeđe kandidovalo je barski Stari grad na reprezentativnu, tentativnu listu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a, čime je počeo dugotrajan i značajan proces adekvatne valorizacije, zaštite i očuvanja njegovih izuzetnih vrijednosti.