Društvo

Dan Bara: Polaganje cvijeća, svečani stroj

by Ivanka Leković | 24:11:2018 | 11:38:27

Obilježavanje Dana Opštine Bar jutros je započelo polaganjem cvijeća na prostoru nekadašnjeg koncentracionog logora, potom u Domu revolucije, a organizovan je i Svečani stroj Izviđačkog odreda „24. novembar“.
 
Događaju su prisustvovali predstavnici lokalne uprave, predvođeni predsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem i predsjednikom SO Bar Mićom Orlandićem, članovi UBNOR-a i antifašista Bara, članovi Izviđačkog odreda „24. novembar“, kao i članovi porodica nekadašnjih logoraša.
 

Potpredsjednik UBNOR-a i antifašista Bara, general u penziji, Špiro Niković, podsjetio je na istorijat logora, kroz koji je od septembra 1942. do maja 1943. prošlo više od 10 hiljada ljudi, žena i djece. Pozdravio je jednog od njih, Sveta Đurovića. Iz ovog logora 190 rodoljuba -interniraca, 1943. fašisti su strijeljali u crnogorskim gradovima - Baru, Podgorici i Cetinju po 30, Danilovgradu i Nikšiću po 25, Andrijevici i Beranama po 20.
 
"Na ovom mjestu građani Bara i gradska uprava namjeravaju da završe započeto i dostojno obilježe mjesto sjećanja na te dana u kojima je preko 10 hiljada logoraša ovdje bilo utamničeno i mučeno. Vi vidite da se od prošle godine malo toga izmijenilo. To je zato što je ovaj prostor potrebno urediti civilizacijski i dostojno sjećanja na te žrtve. Zato vas molim da imate razumijevanja, jer je odluka građana Bara i uprave grada čvrsta da ovo bude mjesto za sjećanje i za ponos na žrtve ljudi koji su ovdje bili zatočeni, zlostavljani i maltretirani“, istakao je Niković.
 
U Domu Revolucije, Niković je podsjetio na istorijske činjenice vezane za oslobođenje Bara, ali i na tok narodnooslobodilačke borbe, i činjenicu da je „na Virpazaru zapaljena prva baklja slobode“, te podsjetio na brojne žrtve iz barskog kraja pale u borbi za slobodu.
 

Predsjednik Opštine Dušan Raičević istakao je da je „teško govoriti nakon potpredsjednika UBNOR-a, koji nas je podsjetio na neke istorijske momente, ali je čast i privilegija biti u prilici pokloniti se svima koji su svojom borbom utabali životne staze njihovih nasljednika, a našem gradu još jače učvrstili temelje“.
 
„Danas, kada slavimo 74 godine oslobođenja Bara, mi se prisjećamo da nas samo hrabrost i jedinstvo mogu dovesti do velikih pobjeda, u nadi da ćemo i u narednom periodu, punom izazova, učiti iz iskustva naših predaka, te nastaviti sa pobjedama koje za cilj imaju stabilnost i sigurnost svih budućih generacija“, kazao je Raičević.
 

Nakon polaganja cvijeća u Domu revolucije, organizovan je Svečani stroj Izviđačkog odreda „24. novembar“.