Društvo

Svečana sjednica SO povodom Dana Bara

by Vjera Knežević Vučićević; photo by Anto Baković | 24:11:2018 | 15:45:01

“Dogovorenom saradnjom sa Regionalnim vodovodom na projektu vodosnabdijevanja Dobre Vode pružićemo novu razvojnu perspektivu turističkim naseljima Veliki pijesak i Utjeha. Uz podršku Vlade Crne Gore, kroz rekonstrukciju putnih pravaca od Bara do Kameničkog mosta i od Virpazara do Ostrosa, učinićemo našu turističku destinaciju dostupnijom, a realizacijom kapitalnih projekata u oblasti turizma na Maljeviku, Dubovici, Čanju i Sutomoru turistički proizvod Bara biće prepoznat na mapi Mediterana”, poručio je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević na svečanoj sjednici povodom Dana Bara 24. novembra, održanoj u sali Doma kulture. 
 
Govoreći o valorizaciji potencijala koje posjeduje Stari Bar, nazvajući ga “crnogorskom Pompejom”, prvi čovjek grada je podsjetio da je to “najznačajniji spomenik kulturno-istorijskog nasljeđa i najavio da će drevni grad kroz rekonstrukciju individualnih objekata postati još značajniji turistički generator”.
 

“Planom budžeta za 2019. godinu akcenat stavljamo na razvojnu komponentu. Kroz kapitalni budžet, planiran na iznos od 7.380.000 eura, uz očekivano usvajanje prostorno-urbanističkog plana naše opštine, nastavljamo ubrzano stazama urbanog uređenja po kojem je Bar prepoznat”, najavio je Raičević.
 
On je istakao da su u lokalnoj samoupravi svjesni činjenice da se uspjeh neće mjeriti realizovanim projektima, već onima koje planiraju realizovati u narednom periodu, a koji za cilj imaju rješavanje životnih izazova građana Bara i turista koji u sve većem broju posjećuju grad.
 

“Pogled u budućnost je naša je proritetna obaveza. Današnja svečanost prava je prilika da se podsjetimo svih dostignuća u godini na izmaku koja je bila puna izazova. Prateći ohrabrujući stepen ekonomskog razvoja Crne Gore, opredijelili smo se za ubrzani razvoj inrastrukture kao osnovne pretpostavke za ravnomjeran razvoj svih djelova naše opštine. Realizacijom kreditnog aranžmana faze III sa KfW bankom u iznosu od 7,65 miliona eura završili smo i stavili u funkciju 19,2 km fekalne kanalizacije, 5,8 km vodovodne mreže, 1,1 km atmosferske kanalizacije, te rezervoar 2 u Šušanju, namijenjen za vodosnabdijevanje druge i treće visinske zone Bara. Započeli smo radove na izgradnji rezervoara Zaljevo 1 sa priključkom na Regionalni vodovod vrijednosti 960.000 eura, kojima rješavamo vodosnabdijevanje do korisnika u trećoj i četvrtoj visinskoj zoni do skoro bezvodnog područja naselja Sveti Ivan. Time će znatno biti poboljšano i vodosnabdijevanje Zaljeva i Polja. Kruna našeg posvećenog rada na poboljšanju vodosnabdijevanja i odvođenju otpadnih voda u prethodnom periodu ogledaće se kroz skori početak izgradnje pumpne stanice Volujica i potisnog cjevovoda - investicione vrijednosti 1.580.000 eura”, naveo je Raičević.
 
U proteklom periodu, u dijelu uređenja javnih površina u užem gradskom jezgru realizovane su investicije vrijedne 100.000 eura, dok je kroz investiciono održavanje asfaltirano 112.000 m2 lokalnih puteva, u ukupnoj vrijednosti od 1.435.000 eura.
 
“Kroz kontinuiranu podršku razvoju poljoprivredi, u tekućoj godini subvencionirali smo naše proizvođače u iznosu od 231.000 eura, a naše mlade i uspješne đake i studente nagradili i stipendirali u iznosu od 46.000 eura”, zadovoljan je Raičević. Osvrnuvši se na sve otvoreniju saradnju sa lokalnom privredom i programe direktne podrške preduzetništvu i poljoprivredi, istakao je kako će to dovesti do stvaranja preduslova za kreiranje novih radnih mjesta i uticati na kvalitet života svih naših sugrađana. Osvrnuvši se na sve otvoreniju saradnju sa lokalnom privredom i programe direktne podrške preduzetništvu i poljoprivredi,  Raičević je potencirao da će to dovesti do stvaranja preduslova za kreiranje novih radnih mjesta i uticati na kvalitet života svih građana Bara.
 

“Kontinuirana podrška obrazovnim i institucijama kulture i sporta koje pronose ime grada van granica naše zemlje, te odgovorno sprovođenje socijalne politike biće naša obaveza i u narednoj godini”, kazao je Raičević, uz uvjerenje da će vrijeme koje je pred nama pokazati da Bar kroz saradnju lokalne i centralne vlasti, pravilnom valorizacijom razvojnih potencijala i neiscrpnim materijalnim i ljudskim resursima može potvrditi satatus jedne od najvažnijih multikulturalnih adresa u Crnoj Gori jer, kako je podvukao “vrijeme je za Bar”. 
 
Raičević je u govoru podsjetio i na svijetle i teške trenutke burne istorije grada pod Rumijom, sa posebnim pijetetom i emocijom evocirajući uspomene na stradale rodoljube.
 
“Na današnjoj svečanosti s ponosom i divljenjem govorim o svima onima koji su svoje živote dali za slobodarske ideale, svojom borbom zaslužili vječno sjećanje i poštovanje. Istorija nas uči da bez velikih teškoća i stradanja nije bilo velikih pobjeda. A naš je grad pobjednik i iz svih borbi se uzdizao još ljepši i jači. Na ovom prostoru vjekovima se živjelo zajedno i skladno, udaljeni od politike koja je dijelila, Bar je grad dobrih komšija, spreman da pomognu jedni drugima, promovisao je razumijevanje različitosti i toleranciju. Dana,s kada se ponosimo očuvanjem tradicionalnih vrijednosti grada pod Rumijom, moramo napomenuti da su urbana matrica grada širokih bulevara, bogato zaleđe i prirodne ljepote obije čarobne obale, naša legitimacija za budućnost. Pogled u budućnost je naša proritetna obaveza”, poručio je Raičević.
 
Svečanu sjednicu Skupštine opštine Bar posvećenu Danu opštine i Danu oslobođenja Bara otvorio je predsjednik SO Bar Mićo Orlandić.
 

“Naš drevni grad proslavlja i ovu 74-tu godišnjicu, ponosan na svoje zajedništvo, svoju multikulturu i svoje antifašističko nasljeđe. U temeljima naše slobode ugrađeno je 885 života naših sinova i kćeri. Ponosni smo na njih i na naših 11 narodnih heroja, a pogotovo na 131 nosioca partizanske spomenice iz naše opštine, od kojih je 30 žena. Slobodarski Bar će uvijek čuvati sjećanje na njihovu žrtvu i doprinos slobodi, čuvaće našu istoriju i tradiciju, naše antifašističko nasljeđe i uvijek biti okrenut budućnosti, daljem napretku i ubrzanom ekonomskom razvoju naše opštine i naše Crne Gore”, poručio je Orlandić.
 
Svečanoj sjednici prisustvovali su potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, predstavnici ministarstava u Vladi Crne Gore, predstavnici državnih organa, ambasadori NR Kine, Bugarske, Turske, Rumunije, BiH, misije OEBS-a i predstavnici diplomatskih konzularnih predstavništava, gradonačelnik Podgorice, predsjednici nekoliko crnogorskih opština, predsjednica Skupštine Prijestonice, predsjednici SO iz Crne Gore, komandant Mornarice Vojske Crne Gore kapetan fregate Vesko Tomanović, potpredsjednik UBNOR-a Bara Špiro Niković, odbornici SO Bar i dosadašnji predsjednici opštine, predstavnici institucija i vjerskih zajednica, predstavnici prijateljskih gradova (Bor, Resen, Krf, Kragujevac, Adana Karaisali), fondacije Marmara, Udruženja Crnogoraca u Albaniji, Matice Crne Gore u Makedoniji, predstavnici medija i javnosti.
 

Povodom Dana opštine čestitke su uputili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, predstavnici izvršne i sudske vlasti, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica i načelnik generalštaba brigadni general Dragutin Dakić.
 

U svečanom programu povodom obilježavanja Dana opštine nastupio je hor “Antivari Musica” predvođen dirigentom profesorom Mirom Kruščićem, zatim Bojana Brajović - gitara, Boris Nikčević- flauta, Jelena Dobrković- klavir, a kroz bogato istorijsko, kulturno i razvojno nasljeđe Bara goste su uz smjenjivanje slika iz njegove bogate prošlosti na video bimu, “proveli” dramski umjetnici Kristina Stevović Obradović i Miloš Pejović.