Društvo

Dan Bara čestitale i političke partije

| 24:11:2018 | 15:53:08

U redakciju Radio Bara stigle su čestitke političkih subjekata povodom Dana Bara, 24. novembra. Objavljujemo ih po redosljedu prispjeća.
 
***
 
Građanima i građankama Bar, predśedniku Opštine Dušanu Račeviću, predśedniku Skupštine Opštine Miću Orlandiću i odbornicima u svoje lično i u ime Liberalne partije Crne Gore čestitam 24. novembar Dan Opštine Bar.
 
Grad Bar je najljepše lice Crne Gore, njenje istorije, tradicije, ali i njene moderne državnosti i budućnosti. Građansko društvo, bogatstvo različitosti i crnogorska državnost vrijednosti su koje nam je Bar sačuvao u podnožiju svete planine Rumije i koje su danas zajednička vrijednost. Uprkos svim pokušajima uzurpacije, okupacije i razdora, Bar i njegov narod nijesu posustali, ni 1042. kada smo utemeljili put državnosti, ni 1945. kada su oslobodili svoj grad od fašizma, ali ni u modernoj istoriji kraja prošlog vijeka i 2006. godine.
 
Potencijali i bogatstvo Bara oličeni su i u njegovoj prirodi, privredi i turizmu. Grad starih maslina, ulja, voća i organskih proizvoda ali i grad modernog turizma i ponude koja je konkurentna u regionu i Evropi, ima zašto biti ponosan i njegovi građani imaju zašto biti optimistični. Kvalitetnom valorizacijom svih tih potencijala i dugoročnim planom održivog razvoja i očuvanja resursa i životne sredine uz nesmetan razvoj grada, zajednički možemo doprinijeti poboljšanju kvaliteta života svih građana.
 
Andrija Popović, predśednik Liberalne partije Crne Gore
 
***

Možda je samo trajanje Stare masline u Baru, simbola mira, dugo koliko tradicija međunacionalnog i međuvjerskog sklada i suživota u Baru. Kao opština sa takvom osobenošću, Bar predstavlja putokaz svim našim pregnućima za 21. vijek.
 
Opština na čijoj su se teritoriji smjenjivale različite kulture i to na način da one koje su dolazile nisu potirale ostavštinu onih prethodnih, svakako nam daje dragocjen civilizacijski nauk koji smo mi, ovovremenici, dužni da upotrijebimo, kako u ovom, tako i u svakom budućem vremenu jer su vrijednosti razumijevanja i tolerancije univerzalne i vječne. Siguran sam da su to vrijednosti na koje se stanovništvo Bara uvijek oslanja i iz kojeg crpi snagu za sva svoja postignuća. Bez sloge među Baranima različitih nacija i vjera, ne bi bilo ni uslova da se u ovom dijelu Mediterana razvije ni snažan antifašistički duh koji predstavlja još jednu neporecivu barsku vertikalu. Taj duh je nešto, što skupa sa istorijskim, geografskim, turističkim i drugim potencijalima Bar mora naći način da valorizuje u opštem interesu Bara i njegovih građana. Sa željom da Baranke i Barani što skorije počnu da osjećaju kolika, zapravo, privilegija može da bude živjeti u ovoj opštini, čestitam im 24. novembar, Dan opštine Bar.
 
Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore

***
 
Bar je nezaobilazna adresa savremene, ali i Crne Gore minulih vremena. Na njegovoj teritoriji nastajala je i gradila se istorija naše zemlje, ali i privreda. Zato posebno mjesto zauzima kod svakog građanina.
 
Na njegov dan valja se podsjetiti da jednako onako koliko nam je on dao - dužni smo i da mu vratimo. I koliko god bili željni da mu se odužimo, to nikada u potpunosti nećemo uspjeti.
 
Adresa je na kojoj su od davnina njegovani multikulturalnost, multikonfesionalnost i suživot svih građana, bez obzira na njihovu pripadnost i opredjeljenje. Zato je Bar i mjesto koje predstavlja građansku Crnu Goru u malom.
 
Mnogo je resursa koje je Bar već odavno počeo da koristi, ali ti resursi se moraju dodatno valorizovati i sa njima se pravilnije i pametnije gazdovati, na zadovoljstvo svih građana grada pod Rumijom. To ostaje izazov za sve one koji upravljaju i koji će imati prilike da upravljaju gradom.
 
Rukovodstvu Opštine, Skupštini opštine Bar, svim odbornicima i građanima u svoje lično i u ime Građanskog pokreta URA želim srećan Dan opštine Bar.
Dritan Abazović, Građanski pokret URA
 
***
 
Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković, čestitao je svim građanima Bara Dan opštine i Dan oslobođenja grada, uz želju da ovaj i svaki naredni praznik svog grada obilježe dobrim rezultatima u svim segmentima života njegovih građana.
 
“Bar je kao rijetko koji primorski grad bogat prirodnim ljepotama i potencijalima koje treba na adekvatan i znalački način iskoristiti, kako bi se svima pružila jednaka šansa za bolji život. Grad maslina pod Rumijom pokazuje da je moguće živjeti skladno bez obzira na različitosti u vjeri i kulturi i tako treba da ostane. Vjerujem da tako misle svi građani Bara koji su posvećeni razvoju svog grada”, kaže se u čestitki predsjednika SNP CG Vladimira Jokovića.