Društvo

OSI ukazaju na probleme pristupačnosti u saobraćaju

by Ivanka Leković | 29:11:2018 | 16:12:31

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizovalo je danas u Baru javnu debatu o značaju pristupačnosti javnog saobraćaja za osobe sa invaliditetom (OSI). Osim što ukazuju na probleme koje OSI imaju u javnom saobraćaju, objavili su  smjernice koje im objašnjavaju koja prava imaju i na koji način ih mogu ostvariti.
 
Moderatorka na ovoj javnoj debati bila je Marina Vujačić, aktivistkinja za prava OSI.
 
“Radi se o projektu ‘Osvoji naša mjesta’ koji je finansijski podržalo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, kroz konkurs za NVO. Osim javnih debata, od kojih je jedna bila u Bijelom Polju, danas ova u Baru, i jedna u Podgorici, Udruženje je radilo i objavilo neke od smjernica za ostvarivanje prava OSI u oblasti javnog saobraćaja. U njima je objašnjeno koja prava OSI imaju, koja im zakoni iz oblasti saobraćaja nude, kako ih mogu ostvariti, koja dokumentacija je potrebna uz zahtjeve koje podnose, i kojim institucijama, kao i redosljed koraka u ostvarivanju prava“, istakla je ona.

 
Dodala je da će “imati i lična iskustva OSI, kroz tekstove koji će oni objavljivati iz oblasti saobraćaja“. U planu je i medijska kampanja o podizanju svijesti o posljedicama nepropisnog parkiranja “odnosno onih vidova koji ograničavaju kretanje OSI, jer se često dešava da vozači koji nemaju oznaku pristupačnosti na svom vozilu zloupotrebljavaju i koriste ne samo parking mjesta za OSI, nego se parkiraju na samim spuštenim ivičnjacima, trotoarima i drugim mjestima kretanja građana. Takav vid parkiranja vrlo onemogućava OSI da koriste javne površine i dovodi ih do toga da budu izloženi različitim povredama, ili da moraju ići kolovozom, što je nebezbjedno“- istakla je Vujačić.
 
Milenko Vojičić, koordinator programa za pristupačnost u Udruženju Mladih sa hendikepom Crne Gore osvrnuo se na ono što postoji u zakonskim normama i kakva je situacija u praksi, koliko se te norme poštuju i koliko nedostaju u pojedinim segmentima, kao što je Zakon o drumskom saobraćaju “gdje je vrlo malo stvari predviđeno za pristupačnost sredstava javnog saobraćaja”. On je kazao da je građanska dužnost i obaveza da se poštuju neke norme predviđenog ponašanja. “OSI imaju najviše problema u korišćenju javnih površina i mjesta za parkiranje koja se zauzimaju od strane drugih lica na nezakonit način, a zbog toga, pored OSI, problema imaju i drugi građani”m kazao je Vojičić.
 
Veselin Joketić, predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, u ime Koalicije osoba sa invaliditetom u Baru, danas je predstavio situaciju u Baru:
 
“Populaciji OSI, bez obzira da li su to osobe koje koriste kolica ili imaju problema sa vidom, život je otežan jer nemamo spuštene trotoare, nemamo taktilne staze vodilje na autobuskoj i željezničkoj stanici. Autobusi koji vrše prevoz putnika između gradova nisu pristupačni za OSI, vozovi koji saobraćaju u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju takođe. Postoji jedan broj vozova koji su pristupačni za korisnike invalidskih kolica, ali često ne saobraćaju. U njima postoji zvučna signalizacija koja obavještava putnike kada je naredna stanica, ali se ne koristi. U našem gradu nemamo taktilne staze vodilje. Imamo uvjeravanja od predstavnika opštine da će sa tim početi u narednoj godini. Imamo semafore ozvučene neadekvatnim zvučnim signalom, koji će se uraditi po odgovarajućim standardima u narednoj godini“, naveo je Joketić.

 
On je istakao da je broj obilježenih parking mjesta za OSI “u procentu koliko je to predviđeno zakonom”, ali i da su ta mjesta nažalost, često zauzeta vozilima čiji su vozači nijesu osobe sa invaliditetom. Organizacija slijepih, naveo je on, ima službeno vozilo i obilježeno parking mjesto, koje je, nažalost, najčešće zauzeto.
 
Organizatori su kazali da su Bar izabrali kao grad u koji vole da dođu, iako je nedovoljno uređen za osobe sa invaliditetom. Kao drugi razlog, naveli su to što je formirana nova lokalna uprava sa kojom žele da sarađuju. Kako današnjoj sjednici nije prisustvovao predstavnik lokalne uprave, istakli su da se nadaju da će Koalicija OSI imati više sreće i naći način da, zajedno sa lokalnom upravom, riješi bar dio njihovih problema.