Društvo

Pregovarači iz kancelarije EU u OŠ Jugoslavija

| 30:11:2018 | 11:11:26

U okviru saradnje Kancelarije za evropske integracije Vlade Crne Gore i Opštine Bar, pregovarači iz kancelarije Aleksandar Drljević (glavni pregovarač), Radana Damjanović, Slavica Pavlović, Ivana Vojinović, Milena Iličković (kancelarija za evropske integracije) i predstavnici Opštine Bar, predvođeni Anom Živanović, šeficom kancelarije za projekte EU, posjetili su OŠ “Jugoslavija” i proveli više od sat vremena sa učenicima, nastavnicima i Upravom škole.

 
Učenici IX razreda, uz pomoć i podršku svojih nastavnika istorije i geografije, predstavili su znanje i poimanje funkcionisanja Evropske unije, te njeno viđenje iz ugla osnovnoškolca, u vidu kreativnih radionica. Poseban akcenat učenici su stavili na oblasti obrazovanja i dječjih prava. Uslijedio je niz pitanja učenika koja su se ticala njihove, kao i budućnosti Crne Gore od momenta kada postane punopravna članica EU, na koja je odgovarao Aleksandar Drljević.

 
“Predstavnici kancelarije EU bili su iznenađeni zrelošću i svestranošću učenika, kao i konkretnošću i funkcionalnošću pitanja, čime su istovremeno pokazali dječju radoznalost i umijeće kritičkog mišljenja. Učenici su gostima poklonili umjetničku sliku koju su naslikali za ovu prilku, a koja kroz lik djevojke, u plavoj boji, simboliše viđenje njihove budućnosti u Evropskoj uniji, dok je školi poklonjen komplet knjiga o proteklom periodu i koracima u procesu integracije Crne Gore u EU”, stoji u saopštenju iz OŠ “Jugoslavija”, uz najavu da imaju namjeru da uzmu učešće u projektima koje je moguće realizovati iz oblasti obrazovanja, a koji se finansiraju iz sredstava EU.