Društvo

VIDEO: U bolnici nastavljene edukativne radionice

by Vesna Šoškić; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Zoran Milošev | 30:11:2018 | 22:33:40

U Opštoj Bolnici u Baru nastavljene su edukativne radionice započete u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, “MELAdetect”, rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka. Ljekari će govoriti i razmijeniti iskustva na temu "Kliničke karakteristike melanoma za zdravstvene i nezdravstvene radnike"    
 

“Uporedo sa ovim radionicama, organizujemo i edukaciju za kozmetičare, frizere, pedikire, manikire, masere i optičare, koji su prepoznati kao ciljna grupa koja dolazi u kontakt sa ljudskom kožom. Želimo da utičemo na njih, dodatno ih edukujemo, kako bi se pospješila informisanost opšte populacije i uticalo na potencijalne pacijente da se na vrijeme jave na besplatne preventivne preglede u našu ustanovu", kazao je za Radio Bar i Bar Info dr Dragoslav Tomanović, direktor barske bolnice, koji je podsjetio da je Opšta bolnica u sklopu ovog projekta dobila vrijednu opremu.
 
“Nabavili smo savremeni dermatoskop za mapiranje cijelog tijela i jedina smo zdravstvena ustanova u Crnoj Gori koja raspolaže ovakvim aparatom, savremene generacije. Dobili smo, za potrebe dermatološke ambulante, i UV lampu i oftalmoskop za oftalmološku ambulantu, vrijednosti 60.000€ čija upotreba će biti demonstrirana tokom ove radionice, uz 150.000€, koji će biti opredijeljeni za barsku bolnicu tokom realzacije projekta”, istakao je dr Tomanović, koji je najavio da će tokom radionice biti urađeni preventivni pregledi kod zainteresovanih polaznika.
 

Značaj IPA projekta je višestruk, smatra dermatološkinja u barskoj bolnici dr Biljana Raičević, koja je jedan od predavača na edukativnoj radionici.
 
“Ne samo zbog opreme, koja je vrijedna i značajna, već zbog dodatne edukacije doktora u liječenju ovih bolesti, ali i sticanja znanja kada je riječ o učešću i apliciranju za projekte koje finansira EU. Jer, danas smo u Baru, a već je bilo i još će biti naizmjenično nekoliko ciklusa edukacije u Zadru, Mostaru i Baru", kazala je dr Raičević.
 
Uz dr Biljanu Raičević, predavači su i dr Milica Rajović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na VMA u Beogradu i dr Marina Đuretić-Guzina-specijalista oftalmolog, iz Bara.
 
“Važno je da melanomi ove vrste ne metastaziraju, a moguće je to spriječiti, i zaista bi bilo besmisleno to propustiti. Zbog toga su radionice veoma korisne i želim da napredujemo što više i da ove radionice budu organizovane što češće", kazala je dr Milica Rajović.
 
Direktor barske bolnice dr Dragoslav Tomanović najavio je i nekoliko novih projekata za koja će ova zdravstvena ustanova aplicirati kod fondova EU. Radi se o nabavci opreme za rano otkrivanje i edukaciju kod sve prisutnijih bolesti - tumora debelog crijeva i grlića materice, kao i efikasnijoj laboratorijskoj dijagnostici uvođenjem savremenih, svjetskih standarda.