Društvo

Okrugli sto o ljudima na margini

by Ivanka Leković | 03:12:2018 | 15:29:54

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, NVO „Adria“ danas je organizovala okrugli sto na temu „Ljudi na margini - položaj odraslih osoba sa smetnjama u razvoju u Baru“.
               
Marta Anđelić je kazala u ime NVO “Adria”, koja postoji 17 godina, da društvo mora da shvati da civilni sektor nije prijetnja, već partner i pomoć u rješavanju problema. Ona je istakla da je Baru neophodan Dnevni centar za osobe sa smetnjama u razvoju, kao i kontrolisano stanovanje za odrasle osobe.

 
Obrazložila je ovo potresnim pismom roditelja mladića sa smetnjama u razvoju, u kome se oni, već ostarjeli, pitaju šta će biti sa njime, gdje će i kako biti smješten. “Ovo pitanje postavljaju sebi svi roditelji koji su u ovakvoj situaciji, a dnevni boravak sa kontrolisanim stanovanjem rasteretio bi i domove za stare, koji su, pored Komanskog mosta, jedina mjesta u koja se upućuju oni koji nemaju svoje porodice”, kazala je Anđelić.
 
Svi prisutni - predstavnici  Opštine, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i NVO “Adria” složili su se kako je potrebno da se razviju adekvatne službe podrške.

 
 
Jedan od zaključaka bio je da je neophodno da se i NVO sektor ujedini, kada su u pitanju srodne organizacije, kako bi zajedničkim snagama našli rješenje. Dnevni boravak i kontrolisano stanovanje, zaključeno je danas, bili bi korisni i za osobe sa smetnjama u razvoju, ali i za starije sugrađane.
 
Uz to, zaključeno je, potrebno je da se razviju adekvatne službe podrške, na čemu će, svako prema svojim mogućnostima, raditi i institucije- zaključeno je danas.