Društvo

Spriječen sudar vozova na pruzi Bar-Beograd

by BLIC | 03:12:2018 | 15:32:25

Kako na naslovnoj strani navodi današnji “Blic”, zahvaljujući pribranosti dispečera iz Požege, koji je u posljednji čas dobio bitku s vremenom, prekjuče je izbegnuta velika tragedija na barskoj pruzi između Požege i Užica, kada su se na istom kolosjeku “čelo u čelo” našli putnički i teretni voz.
 
Pukom srećom, mašinovođa putničkog voza uspeo je da ukoči tek 200 metara od mesta gde je na pruzi stajala teretna kompozicija koja je nečijom greškom prošla kroz zatvoreni signal.
 
U subotu oko 9:45 teretni voz koji je saobraćao na relaciji Požega – Bijelo Polje prošao je kroz stajalište Uzići, iako je tu morao da sačeka ukrštanje sa putničkim na trasi Užice – Kraljevo.
 
“Primetivši da je teretnjak prošao kroz zatvoreni signal, dispečer na telekomandi u Požegi, odakle se reguliše saobraćaj na barskoj pruzi od Resnika do Vrnice kod Bijelog Polja, odmah je pozvao Centar za daljinsko upravljanje u Beogradu, alarmiravši da isključe struju na ovom delu pruge jer preti sudar vozova. Napon s kontaktne mreže odmah je isključen, pa je teretni voz stao pri izlasku iz Uzića prema Užicu”, priča izvor "Blica" sa železnice upoznat s ovim nemilim događajem.
 
Međutim, ovim je dispečer rešio samo jedan manji deo posla u otklanjanju opasnosti koja je prijetila, jer je na čelu putničkog voza koji je dolazio iz drugog pravca bila ruska dizel motorna garnitura koja ne koristi struju i, osim iz lokomotive, ne može se drugačije zaustaviti...
 
“Nemajući šta drugo da učini, a u svega par minuta, možda ni toliko, dispečer je morao da spreči tragediju, telefonom se raspitao ko upravlja putničkim vozom Užice – Kraljevo i zatražio telefonski broj mašinovođe. Pozvao ga je, a ovaj se, srećom, javio. Uslijedilo je naređenje: ‘Koči odmah, voz ti je u kolosjeku, ideš pravo na njega’”, prepričava sagovornik “Blica” dramu sa barske pruge.
 
Mašinovođa putničkog voza u kome se nalazilo petnaestak putnika na pravini kroz Uziće uspio je da zakoči i spriječi sudar sa teretnjakom koji je stajao 200 metara naspram njega.
 
Zbog ove situacije u Uzićima saobraćaj na barskoj pruzi bio je cio dan zaustavljen. Na lice mjesta izašla je komisija, a zasad nije poznato šta je utvrđeno kao razlog što su se dva voza iz dva pravca našla na istim šinama.
 
“Izvjesno je da je mašinovođa teretnog voza imao crveni signal, ali je pitanje da li je obratio pažnju na to ili ga možda zbog magle uopšte nije vidio. Možda i nije greška mašinovođe, jer se dešava da su signali neispravni, pa tada važi direktna komunikacija pružnim telefonom onog koji upravlja vozom sa dispečerom koji reguliše saobraćaj. U takvim situacijama razgovori se obavezno snimaju” - objašnjava za “Blic” željezničar iz Požege.