Društvo

Humanitarna pomoć iz Bara stigla na Kosovo i Metohiju

by Željko Milović | 11:12:2018 | 01:10:56

Protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, starješina Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira saopštio je da je humanitarna akcija u organizaciji Crkvene opštine Bar i Srpskog kulturnog društva “Slovo Ljubve“ iz Bara uspješno realizovana, jer je narodnim kuhinjama Eparhije raško-prizrenske dostavljena pomoć od 25 tona brašna.
 
On je zahvalio Radio Baru što je emitovao apel za pomoć ugroženom srpskom stanovništvu na Кosovu i Metohiji, i najavio da će humanitarna akcija, pokrenuta širom Crne Gore, trajati sve dok se ne stvore uslovi za normalno snadbjevanje narodnih kuhinja ove eparhije osnovnim životnim namirnicama.
 
“Zahvaljujući vjernom narodu koji se odazvao, humanitarna akcija je uspešno realizovana i brašno je bezbjedno stiglo do centralnog magacina narodnih kuhinja u Prekovcu”, ističu u narodnoj kuhinji “Majka devet Jugovića” Eparhije raško-prizrenske.
 
Poručuju da je ovo izuzetno značajna donacija za narod na Кosovu i Metohiji i da su “riječi nedovoljne kako bi iskazali svoju zahvalnost”.
 
U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, nakon odluke Prištine o podizanju poreza od 100% na robu koja dolazi iz Srbije i BiH, pokrenuta je humanitarna akcija prikupljanja pomoći za korisnike narodnih kuhinja Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske. Povećanje takse je ugrozilo opstanak i egzistenciju Srba na КiM, a direktna posljedica te odluke je drastično povećanje broja korisnika narodnih kuhinja.