Društvo

Projekat o saobraćaju NVO Pčelica u OŠ Kekec

by Ivanka Leković | 11:12:2018 | 15:56:51

Tim NVO Dječji edukativni centar „Pčelica“ danas je u OŠ „Kekec“ u Sutomoru realizovao aktivnosti okviru projekta "Neko misli na vas".
 
Ovaj projekat realizuje se drugu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom kompanije „Jugopetrol“, uz podršku Ministarstva prosvjete i Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, a namijenjen je djeci - od predškolskog do srednješkolskog uzrasta.

 
Za učenike sedmog razreda OŠ „Kekec“ organizovali su interaktivno edukativno predavanje o pravilima ponašanja u saobraćaju i najčešćim greškama koje djeca i mladi prave u svakodnevnom životu kao aktivni učesnici u saobraćaju.
 
Učenici prvog razreda imali su priliku da učestvuju u praktičnoj radionici "Ajmo pješke bez greške", u kojoj su sa saobraćajnom policijom zaustavljali vozila u neposrednoj blizini škole i vršili kontrolu. Vozači koji su vozili poštujuči pravila dobijali su jabuku kao poklon, a za one koji su pravili prekršaje simbolična kazna bila je limun.

 
Kako ističu iz NVO Dječji edukativni centar „Pčelica“, najčešći prekršaji su razgovori mobilnim telefonom tokom vožnje, vožnja bez neophodne dokumentacije, ali i to što vozač, suvozač, a često ni djeca na zadnjem sjedištu nisu vezani - često nema autosjedišta za djecu. Uz to, na pješačkim prelazima ne propuštaju pješake, najčešće djecu. Ističu da ove, naoko male i sitne greške, ponekad mogu biti fatalne, ako postanu obrazac ponašanja vozača.