Društvo

Obilježen Dan ljudskih prava u OŠ Jugoslavija

| 12:12:2018 | 16:19:49

U ponedjeljak je, u biblioteci OŠ “Jugoslavija”, radionicama za učenike VII, VIII i IX razreda obilježen Dan ljudskih prava.
 
Radionice za učenike osmišljene su prema oblastima, odnosno predmetima, tako da su one, suštinski, predstavljale jedan vid integrisane nastave. Učenici – učesnici su bili oni koji pokazuju interesovanje i talenat za određeni predmet, te u isto vrijeme radionice predstavljaju podršku darovitim.

 
Književno-umjetničku radionicu realizovali su učenici nadareni za književnost, te su kroz slogan „Pravo čovjeka na zemlju i pravo na nedsikriminaciju djeteta“ metodom vizuelizacije teksta pristupili književnim tekstovima koji govore upravo o ugrožavanju ovih prava. Geografsko-istorijska radionica kreirala je udžbenik na temu “Pravo na slobodu, slobodu mišljenja, vjeroispovijesti i pravo na porodicu”. Djeca su dala svoju viziju udžbenika na osnovu geografsko-istorijskih pojmova i saznanja, odnosno kako bi on trebao da izgleda: naslov, cjeline, sadržaj, slike. Biološko-ekološka radionica izradom panoa na temu “Pravo na život” predstavila je značaj ovog osnovnog i najelementarnijeg prava svakog živog bića. Učesnici likovne radionice slikanjem na platnu, odabirom motiva predstavili su tri, po njima najvažnija prava svakog čovjeka: pravo na osmijeh, sreću, ljubav i slobodu. Oslikano platno izloženo je u holu škole. Informatička radionica na računaru je kreirala flajer o ljudskim pravima, koji će biti štampan. Učesnici kreativne radionice pravili su novogodišnje ukrase, od kojih je svaki predstavljao jedno ljudsko pravo. Na kraju su članovi ove radionice kitili jelku ljudskih prava.

 
Radionice je osmislila i realizovala Uprava škole, čije je mišljenje da kod učenika kroz kreativan pristup, kako u nastavi tako i van nje, različitim povodima, treba razvijati pozitivan odnos prema pravim ljudskim vrijednostima kroz istraživanje i vještinu stvaralaštva.