Društvo

Okrugli sto: Jednake šanse za sve

by Ivanka Leković | 12:12:2018 | 16:37:32

Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj danas je, u hotelu „Sidro“, organizovala okrugli sto pod nazivom „Jednake šanse za sve“. Riječ je o jednoj od aktivnosti koje se realizuju u sklopu projekta „Uključimo se, zaposlimo osobe sa invaliditetom“, koji finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore.
 
Veselin Joketić, predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, u izjavi za Radio Bar i Bar info podsjetio je da je partner na projektu Organizacija slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin. U početnom dijelu projekta organizovan je prvi modul obuke za poslove administratora u RAC-eduku, i šest polaznika je dobilo sertifikate.

 
„Uslijedila je jednomjesečna obuka u okviru kopirnice koju smo pokrenuli u našoj organizaciji. Od prvog novembra, od šest polaznika, pet je zaposleno, iako je projektom bilo predviđeno da se zaposle četiri osobe sa invaliditetom. Četvoro je zaposleno u kopirnici Organizacije slijepih u Baru, a jedna kod privatnog poslodavca, i to je još jedan pokazatelj da je projekat opravdao očekivanja“, istakao je Joketić, dodavši da će na radionici biti riječi o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, problemima i izazovima, kao i rješavanju onih situacija u kojima se nalaze, kako privatni sektor, tako i lokalna samouprava i NVO sektor prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom.
 
Anita Radulović, izvršna direktorica „Kadra Plus“, objasnila je šta ih je motivisalo da zaposle osobu sa invaliditetom.

 
„Ideja nam se javila iz razloga plaćanja onog obaveznog doprinosa koji plaćaju poslodavci sa više od 10 zaposlenih. To je bila pokretačka tačka, a onda, kad su krenuli ovi kursevi, mi smo uvidjeli da ti ljudi imaju određenih mogućnosti i sposobnosti i odlučili smo da im pružimo šansu.“ kazala je ona. Iskustva su, kaže, za sad pozitivna. Uz to, 75% bruto zarade za zaposlenog OSI subvencionira ZZZCG, a to je dodatni stimulans.
 
Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, privatnog i NVO sektora.