Društvo

Novembar u znaku proslave Dana škole Anto Đedović

by Ivanka Leković | 13:12:2018 | 12:15:54

Među brojnim školskim i vanškolskim aktivnostima, u OŠ „Anto Đedovioć“ u novembru izdvajaju proslavu Dana škole - 14 novembar.
 
Kao i svake godine, uoči proslave, predstavnici porodice Đedović, MZ Šušanj i škole, položili su cvijeće ispred biste narodnog heroja Anta Đedovića.
 
Svečani program organizovan je 13. novembra, a istovremeno je promovisan školski list „Zlatna obala“, koji je dostupan na sajtu škole. Odigrane su i prijateljske utakmice u odbojci i košarci, sa učenicima OŠ „Srbija“.

 
U okviru programa podrške talentima, povodom Dana škole organizovana je likovna radionica „Crtanje murala“. Učenici IX razreda, Borislav Moštrokol, Mia Bulatović, Ana Đuričić, Jelena Loncović, Mirela Rastoder, Andrea Maljević, Mihail Šuraev, Savo Bogunović, Marija Rakočević, Natalija Vidović, Teodora Čupić, Mia Koprivica, Marija Pepđonović, Sava Joković, Jakša Fatić, Milica Vuković i Aleksa Ražnatović, oslikavali su zidove u školskom dvorištu.Projekat je realizovan uz podršku prof. Jakše Ćalasana.
 
Za učenike trećeg razreda organizovana je kreativna radionica domaće lektire. Čas je osmislila i realizovala prof. Ljiljana Milović u saradnji sa Milicom Pješčić i Valentinom Niković.
 
Učenice devetog razreda, Tijana Nikolić, Milica Perišić i Arijana Argirova, bile su 15. novembra u grupi učenika za koje je Aktiv biologa Bara, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, organizovao edukativnu posjetu preduzeću „Hemosan“.
 
19. novembar u školi je promovisana knjiga „Marija i slavuj-putovanje po mjesečini, autorke Anđele Kecojević u izdanju Fondacije „Marija Kotri“. Promociju su realizovali predstavnici Fondacije u saradnji sa učenicima i profesoricama crnogorskog jezika.
 
Ogledni čas „Zimnica“ za odjeljenje I-1 na barskoj pijaci održale su Zdravka Đuranović, prof. razredne nastave i Sandra Žižić, spec. predškolskog vaspitanja.
 
Škola je aktivno učestvovala u obilježavanju Dana opštine Bar-počev od kviza „Koliko poznajem svoj grad“, do koncerta folklornih ansambala KUD „Jedinstvo“ i KUD „Sveti Jovan Vladimir“, te u svečanom stroju Izviđačkog odreda „24 novembar“ i uličnoj trci „Trofej Bara 2018“.

 
Takođe, prisustvovali su otvaranju XXXII Festivala pod starom maslinom, a u okviru „Pjesničkog karavana“, školu su posjetili Gordana Sarić, Zoran Mićović, Slavka Klikovac i Milosav Đoković.
 
U školi je obilježena Nedjelja italijanske kuhinje. 22. novembra učenici VI-2 i IX-2 su na časovima italijanskog jezika, u okviru kreativne radionice, učili kako se priprema tiramisu. Dan kasnije, kabinet italijanskog jezika pretvoren je u italijanski restoran, a učenici su sa roditeljima pripremali razne vrste pica, bruskete, lazanje, paste, picete, tiramisu, krostate, kanelone, panetone i sl. Nastavnica italijanskog jezika Danijela Mrvaljević uz podršku koleginica iz Aktiva društveno-jezičke grupe predmeta, Lidije Ivanković, Svetlane Knežević, Danijele Đuranović i Danijele Boljević, osmislila je i realizovala ovu aktivnost.
 
Pedagoškinja Vlatka Gažević Marković i defektolog logoped Milica Perić, učestvovale su na konferenciji „Vršnjačko nasilje-kako do efikasnog rješenja i prevencije“, 26. novembra u Podgorici.
 
U školi je realizovana i vakcinacija učenika IX razreda.
 
Dan Crvenog krsta Crne Gore obilježen je brojnim aktivnostima- od prezentacije na temu „Prva pomoć za djecu“, do predavanja o istorijatu Crvenog krsta... Učenici su učestvovali na literarnom i likovnom konkursu koji je raspisao Crveni krst Bar. Teodora Bubanja iz IV-2 osvojila je treću nagradu za likovni rad. Njen mentor je Jakša Ćalasan, likovni pedagog. U školi je realizovana humanitarna akcija „humanost na djelu“, a učenici su prikupljali sredstva za higijenu i hranu. Ove namirnice predate su Crvenom krstu 5. decembra, na svjetski Dan volontera.
 
U projektu „Cetinje, jedna priča“ učestvovalo je 56 učenika sedmog razreda sa dojeljenskim starješinama Danijelom Boljević i Ivanom Mrvaljević.
 
Konsultacije sa roditeljima u okviru „Otvorenih vrata škole“ realizovane su 29. novembra.

 
Dan kasnije, učenici ove škole, sa profesorom fizičkog vaspitanja Milošem Pantovićem, učestvovali su u Drugom kolu liga sistema u rukometu u Podgorici. Obezbijedili su plasman za dalje takmičenje.
 
U školi su obilježeni Međunarodni dan tolerancije-16. novembar i Svjetski dan djeteta-20. novembar, kroz čitav niz projekata i radionica, .
 
Školu je, na sjednici Lokalnog dječjeg parlamenta predsavljao Jakša Fatić iz IX-2, kao i Milica Vučeljić iz IX-1. Sa njima su bile koordinatorka Učeničkog parlamenta Vlatka Gažević Marković, padagoškinja, i direktorica škole, Stanka Vukčević.
 
Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici u septembru je otpočela škola za programiranje namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola. Srđan Lunić iz VIII-1 i Jakša Fatić iz IX-2, pohađali su ovu školu i nakon prvog testiranja, ušli u grupu od 30 najboljih učenika, koji su stekli pravo na dalju edukaciju.
 
Što se vanškolskih aktivnosti tiče, učenici ove škole aktivni su i uspješni u plesnim klubovima, na atletskim stazama, karate i džiju džica takmičenjima.