Društvo

Održan IV Extra virgin olive oil party

by Željko Milović | 15:12:2018 | 11:32:31

Društvo maslinara Bar je u sali Dvorca kralja Nikole u Baru organizovalo “IV Extra virgin olive oil party”, u cilju promocije konzumacije ulja vrhunskog kvaliteta i edukacije maslinara i potrošača maslinovog ulja.
 
Prethodne tri godine manifestacija je organizovana u Starom Baru u restoranu “Kaldrma”, ali je, kažu organizatori, “obzirom da se broj zainteresovanih za vrhunsko maslinovo ulje svakim danom povećava neophodno bilo pronaći veći prostor”.
 

Nakon uvodne riječi, predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković je održao predavanje “Modernom filozofijom bavljenja maslinarstvom protiv pogrešnih navika“. On je ukazao na pogrešne navike kojih se maslinari još uvijek vrlo teško odriču, a za svaku od njih je dao rješenje koje podrazumjeva bavljenje modernim maslinarstvom.
 

Učesnici skupa su nakon predavanja imali priliku da degustiraju 23 uzorka vrhunskih maslinovih ulja koja su organizatori pribavili od prijatelja: od barskih maslinara, iz Ulcinja, Podgorice, sa ostrva Hvar i Istre. Ovo je bila jedinstvena prilika u Crnoj Gori da su organizatori uspjeli da sakupe tako veliki broj vrhunskih ulja na jednom mjestu. Da ugođaj bude potpun, organizatori su se potrudili da nabave barske tradicionalne kolače koji se spremaju na maslinovom ulju uz prirodne sokove od šipka.
 
“Raduje činjenica da su na party došli mladi sa svih strana i pokazali ozbiljno interesovanje za moderno maslinarstvo i vrhunsko maslinovo ulje. Izložbeni sto prepun raznih uzoraka je bio ‘poprište’ pozitivne rasprave, savjetovanja i druženja. Opšti je zaključak da edukacija i druženja ove vrste Baru i Crnoj Gori treba što više, a u Društvu maslinara obećavaju kako će se potruditi da se do novog partija ne čeka do sljedeće Nove godine”, kažu u Društvu maslinara Bar.