Društvo

Preminuo Milika Pavlović

by Željko Milović | 16:12:2018 | 12:21:42

Juče je preminuo Milika Pavlović, književnik, novinar, esejista, likovni i književni kritičar...
 
Rođen je 14. marta 1933. godine u selu Pasji Nugo na Durmitoru. Po završetku četvororazredne osnovne škole upisao se u pljevaljsku Višu realnu gimnaziju, da bi nastavio školovanje na Filozofskom fakultetu u Beogradu – vannastavna grupa za svjetsku književnost i teoriju književnosti. Pripadao je prvoj generaciji studenata na toj tada tek osnovanoj katedri. Nakon studija raspoređen je na radno mjesto profesora srpskohrvatskog i ruskog jezika i književnosti u školi “Vuk Knežević” na Njegovuđi, opština Žabljak, 1958. godine.
 
Nešto kasnije prelazi u novinarstvo (dnevni list “Pobjeda”) na poslove dopisnika sa terena, slobodnog reportera, urednika rubrike, savjetnika glavnog urednika lista. Jednogodišnju specijalizaciju žurnalistike i italijanskog jezika proveo je na Institutu “Antonio Gramsci” u Rimu, kao stipendista italijanske vlade. Imao je studijske boravke u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Švajcarskoj, SSSR-u i Mongoliji. Za rad u novinarstvu odlikovan je Ordenom zasluga za narod. Tokom 1985. godine napušta novinarstvo i posvećuje se književnom radu. Prvu knjigu, “Vreteno vremena” objavio je za beogradski “Nolit”, 1969. godine, a tokom života publikovao je još petnaestak naslova, među kojima i djelo “Mladi snijeg” (1982), za koje je dobio Trinaestojulsku nagradu. Znatan broj Pavlovićevih pjesama, objavljenih u književnoj periodici na raznim stranama srpskohrvatskog jezičkog područja, nije uvršten ni u jednu od njegovih zbirki.
 
Objavio je znatan broj osvrta i eseja na književne i likovne teme. Učestvovao je na svim značajnijim književnim manifestacijama u SFRJ. Pjesme su mu prevođene na više svjetskih jezika i uvrštene u nekoliko domaćih i inostranih antologija poezije. Prevodio je sa ruskog i italijanskog jezika. Bio je predsjednik Udruženja književnika Crne Gore, član Predsjedništva Saveza pisaca Jugoslavije. Učestvovao je u radu Svjetskog kongresa pisaca ljevičara 1980. godine u Ulan Batoru (Mongolija). Bio je prvi sekretar novoosnovanog pozorišta “Atelje 212”.
 
Bio je član Savjeta Socijaldemokratske partije, član crnogorskog P.E.N. centra i Međunarodne asocijacije novinara. Biran je za poslanika u Skupštini SR Crne Gore (Prosvjetno-kulturno vijeće, 1964–1968). Ratnih devedesetih je bio među pokretačima časopisa “Almanah”, te jedan od predvodnika antifašističkog fronta “Javnost protiv fašizma”. Posljednjih nekoliko decenija živio je i stvarao u Baru. 
 
Sahrana Milike Pavlovića biće obavljena u krugu najuže porodice.