Društvo

VIDEO: Božićna poruka Nadbiskupa barskog

by Vesna Šoškić, snimatelj Adi Karađuzović, montaža Zoran Milošev | 23:12:2018 | 16:44:56

Barski nadbiskup, monsinjor Rok Đonlešaj, u Božićnoj poslanici obratio se vjernicima katoličke vjeroispovjesti i svim građanima čestitao predstojeće praznike:
 
“Poštovana i draga braćo i sestre, sretan vam Božić. U ovoj svetoj noći objavila nam se istina. Rođenje gospodina našeg Isusa Hrista jedan je od najradosnijih događaja u ljudskoj povijesti. Ono je oličenje Božije ljubavi, slika Božije blizine čovjeku, dokaz neprocjenjive vrijednosti čovjeka u Božijim očima, a istovremeno primjer potrebe njegove prisutnosti u zbivanjima povijesti spasenja.
 

Naše srce pred prizorom malenog Isusa u naručju njegove majke Marije ne može ostati ravnodušno. Njegovo je rođenje trajna slika čovjekovog susreta sa Bogom, nakon dugog trajanja iskušenja i osjećaja samoće, u kojoj nas Bog nikada nije ostavio same. Zato nikada ne možemo reći da je Bog od nas udaljen ili da nas se odrekao. On je čovjeku dokazao mjeru ljubavi, a kada ga iznova tražimo, ne smijemo zaboraviti da je prvo mjesto gdje on boravi - mi sami. Velika je i nezamisliva istina koja se sadrži u tome da je Isus i Bog i čovjek, rođen siromašan, u neuslovima, na slami i van svog porodičnog, toplog doma.
 
To nas potiče na nekoliko misli: prva je da moramo shvatiti da je dom tamo gdje je porodica, gdje nas vole i prihvaćaju. Toplina doma se ne mjeri veličinom i bogatstvom prostora, već veličinom srca i ljubavi koja u tom prostoru vlada. Drugo, nejakog, malenog i siromašnog Isusa prepoznajemo u svojoj braći i sestrama čija nas materijalna situacija podsjeća na onu u kojoj je Isus došao na svijet, te za njih budimo  svijetlo ovih blagdana. Ne ispustimo još jednu priliku da u godini koja slijedi budemo so zemlje i svijetlost svijeta”, kazao je nadbiskup Rok Đonlešaj koji se osvrnuo i na godinu koja je za nama.
 
“Kalendarska godina koja je na izmaku za katoličku crkvu bila je izuzetno značajna. Iako malobrojni, bili smo udostojeni istorijske posjete Crnoj Gori, državnog sekretara Svete stolice, njegove eminencije, uzoritog Pjetra Paroliija, koji nam je, pohodivši Katedralu Svetog Petra u Baru i Svetog Tripuna u Kotoru, prenio riječi Svetog oca pape da nismo sami i da uvijek možemo računati na njegovu podršku i molitvu.
 
Plod ove posjete je i nedavni boravak u Vatikanu i posjeta Svetoj stolici, predsjednika Crne Gore, gospodina Mila Đukanovića i njegov susret sa Svetim ocem, kojeg je zvanično pozvao da posjeti Crnu Goru. Takođe, raduje nas ubrzan napredak naše zajedničke domovine, Crne Gore, koja je u ovoj godini napravila značajan iskorak u integracijama sa razvijenom Evropom i svijetom. Progres i u oblasti socijalne politike i manjinskih prava uliva nam nadu da će se ovaj pozitivan trend nastaviti u narednoj i svim sljedećim godinama, a mi ćemo molitvama pratiti sve potrebne poduhvate za uspjeh naše države na svim poljima”, kazao je barski nadbiskup, koji je svoju božićnu poruku zaokružio riječima:
 
“Predragi, sa vrlo iskrenim i bratskim željama, u punom zajedništvu sa svojim subratom, kotorskim biskupom, monsinjorom Ilijom Janjićem, te svećenicima, redovnicama i redovnicima obiju biskupija, čestitam Božićne blagdane svim katolicima, kao i braći pravoslavcima i njihovim duhovnim pastirima, koji će radosni događaj Božića proslaviti za četrnaest dana.
 
Želim srećne blagdane, obilje Božijeg blagoslova, ali i mudrosti u svim izazovima u kojima trebamo ostati onakvim kakvim Bog očekuje od nas - da smo mu vjerni, jer on ostaje uvijek vjeran nama. Srećan Božić i blagoslovena Nova godina”.