Društvo

Počelo praznovanje katoličkog Božića

| 25:12:2018 | 00:13:03

Rimokatolički vjernici u barskoj opštini počeli su praznovanje Božića tradicionalnom ponoćnom misom u konkatedrali Svetog Petra apostola na Topolici. Svetu misu služio nadbiskup barski msgr Rok Đonlešaj.
 
* * *
 
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića, nadbiskupu barskom Rrok Gjonlleshaju, biskupu kotorskom Iliji Janjiću i svim građanima katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori, uz najiskrenije čestitke i želju da praznik provedu u miru, ljubavi i blagostanju, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima.
 
„Uvjeren sam da će univerzalne poruke mira, praštanja i tolerancije svojstvene Božiću, biti putokaz za cijelo naše društvo, da ono i ubuduće proklamuje i njeguje solidarnost i humanost kao vrijednosti koje baštinimo vjekovima.
 
Sa razlogom smo ponosni na sklad multietničkog i multikonfesionalnog života u Crnoj Gori, na čemu nam čestita cijeli savremeni i razvijeni svijet. Poseban doprinos takvom imidžu naše države, kao i dobrosusjedskim odnosima, u kontinuitetu nesumnjivo daje rimokatolička zajednica Crne Gore. Istorijski utemeljene prijateljske veze sa Svetom stolicom, dodatno osnažene aktuelnom saradnjom i uzajamnim uvažanjem i poštovanjem, daju nam pravo da vjerujemo u sve sadržajnije odnose države i rimokatoličke crkve na dobro Crne Gore kao istinske građanske države.
 
Naša postignuća, naročito posmatrana od obnove nezavisnosti, podstrek su da na temeljima sloge i čovjekoljublja, afirmišemo prihvaćena evropska i evroatlanska stremljenja, ostvarujući tako osjetno poboljšanje kvaliteta života građana naše zemlje.
 
Uz želje za zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, još jednom srdačno čestitam najradosniji hrišćanski praznik Božić.“
 
* * *
 
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković čestitao je u ime Vlade i u svoje ime Božić vjernicima i najvišim velikodostojnicima Katoličke crkve u našoj zemlji.
 
„Želim da božićni dani donesu uzdignuća ljudskih vrlina do nivoa onih vrijednosti kojima zajednički težimo. Da se u blagdanskim radostima prepoznajemo razumijevanjem, poštovanjem i praštanjem“, stoji u čestitki predsjednika Vlade upućenoj Nadbiskupu Barskom Roku Đonlešaju i Biskupu Kotorskom Iliji Janjiću.
 
Marković navodi da je Crna Gora u punoj mjeri posvećena snaženju dijaloga oko svih važnih pa i samih duhovnih pitanja koja će donijeti veći nivo ukupne društvene kohezije.
 
„Prepoznatljiv doprinios tome u svakodnevnom životu daju katolički vjernici i sveštenstvo. A samo putem dijaloga i konsenzusa osnažićemo našu zajedničku kuću Crnu Goru, koja u godini na izmaku bilježi sveukupni napredak, punu stabilnost i zapažen ekonomski razvoj“, zaključio je Marković.
 
* * *
 
Povodom katoličkog Božića, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uputio je čestitku barskom nadbiskupu, kotorskom biskupu i svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti.
 
„Njegujući i poštujući najviše vrijednosti koje propovijeda hrišćanstvo: ljubav, praštanje i poštovanje, u vjekovnom suživotu viševjerske i višenacionalne Crne Gore, usvojili smo najviše standarde što se od nas kao demokratskog društva i očekuje i stvorili uslove da pripadnici svih vjera u slobodi i radosti proslavljaju svoje velike praznike. Vjerujem da slogom, istrajavanjem i poštovanjem naših različitosti - Crna Gora i njeni građani imaju i stvoriće još bolje uslove za sve ljude, prije svega dostizanjem zacrtanih vrijednosti životnog standarda, mirne i sigurne egzistencije svih građana, očuvanjem kulturnog nasljeđa i baštine, i stvaranjem tolerantnog, demokratskog i progresivnog temelja na kojem će naši nasljednici graditi i razvijati svoju vjeru, egzisteniciju i uslove za zdravo i blagorodno njihovo i naše potomstvo.
 
Uz želju da Vi, Vaše porodice i zajednica u miru, blagostanju i radosti provedete praznike, svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti čestitam Božić – najradosniji hrišćanski praznik.“