Društvo

Zelena zastava za OŠ Srbija

by Milanka Vukosavović | 28:12:2018 | 13:00:37

Za ljubav i poštovanje prema prirodi, učenici OŠ “Srbija“ su na svečanosti u eko zgradi UN u Podgorici, dobili Zelenu zastavu i Sertifikat o sticanju statusa Međunarodne eko-škole.
 
Tim povodom, prije dva dana u školi je održana svečanost, kojoj su, pored učenika, roditelja i nastavnika, prisustvovali predstavnici Zavoda za školstvo.  Zelena zastava se zavijorila u rukama predstavnika Đačkog parlamenta i Eko odbora škole, a predala im je predstavnica Zavoda za školstvo i član Nacionalnog odbora za implementaciju programa Eko škole Danijela Đilas.
 
Nakon održanog seminara “Kritičko mišljenje“ i “Digitalna pismenost“, u školi je pokrenut ekološki online časopis pod nazivom “Eko bit”. To je prvi časopis ovakvog tematskog opredjeljenja i digitalne forme. U njegovoj izradi učestvuju i nastavnici i učenici.
 
Učenici su na školskoj svečanosti, izvođenjem eko-himne “Malene ptice” upozorili da su priroda i sva stvorenja u njoj dragocjena.

 
Da bi dvorište imalo svoj sadašnji izgled, učenici redovno sakupljaju otpad i sortiraju ga radi dalje reciklaže. Članovi Eko-sekcije sa profesoricom biologije Ninom Žugić učestvuju u svim školskim, lokalnim i međunarodnim akcijama i usmjeravaju ostale učenike. Borba za zaštitu životne sredine počela je još 2009. godine kada su uradili video prezentaciju o zaštiti rijeke Rikavac. Od tada se odazivaju svim SOS apelima za očuvanje planete. Postali su i “Vitezovi eko-stola”, kada su u Budvi na XV Sajmu ekologije osvojili titulu i prvo mjesto na prvom ekološkom kvizu, kao i prvu nagradu u kategoriji za najbolju eko-masku na maskenbalu “Crna Gora - moj dio Planete”.
 
Učenici škole “Srbija” učestvuju i u brojnim drugim aktivnostima, istakla je predstavnik škole za informisanje, profesor Rajna Popović.
 
Kreativnim maskama i izlaganjem sopstvenih proizvoda i maslina iz školskog maslinjaka redovno doprinose lokalnoj manifestaciji “Maslinijada” u Starom Baru. Od Društva maslinara su naučili kako se mlada sadnica sadi i dalje održava. Učestvovali su i u međunarodnim programima “Reciklirana pčela“u organizaciji međunarodnog programa “Environment online”, prihvatili međunarodnu baklju “Trke mira“, koja je na putu kroz 150 zemalja svijeta predata i njihovim učenicima.
 
U akciji Đačkog parlamenta “Budi human” učenici su sakupljali igračke, sredstva za higijenu i školski pribor, a nastavnici hranu. Članovi Đačkog parlamenta prisustvovali su savjetovanju “Korupcija u obrazovanju”, koje je održano u Srednjoj stručnoj školi u Budvi, imali su i predstavnike u Vili Gorica u Podgorici, na svečanoj dodjeli Sertifikata nakon održanih Demokratskih radionica.

 
Učenici OŠ “Srbija“ su bili aktivni i u obilježavanju Dana oslobođenja Bara. Tim povodom je 19. novembra u Kulturnom centru izvedena predstava “Mašnica nade”, koja je na 11. Festivalu dječijeg teatra osvojila prvo mjesto za sveopšti utisak, treće mjesto za sporednu mušku ulogu, treće mjesto za glavnu mušku ulogu i drugo mjesto za glavnu žensku ulogu. Svi učenici OŠ “Srbija“ su prisustvovali Susretima pod Starom maslinom i dočekali pjesnike na Pjesničkom času u svojoj školi. Tri učenika su se takmičila u kvizu “Koliko poznajem svoj grad”. U Uličnoj trci povodom Dana oslobođenja Bara, učenica 8. razreda Rozana Pecović stigla je na cilj prva, učenik 6.razreda Adnan Sejdović stigao je na cilj drugi, dok je učenik 6. razreda Teodor Begzić osvojio treće mjesto. I ove godine su učenici sedmog razreda od 23. do 25. novembra boravili u odmaralištu “Lovćen - Bečići“ na Ivanovim koritima u okviru projekta “Cetinje-jedna priča”. U školi se svake godine obilježi 1. decembar, Dan borbe protiv side. Tim povodom je za učenike šestog razreda održana prezentacija i razgovor na tu temu. Još jedna značajna potvrda radu su i osvojeno drugo i treće mjesto na konkursu Crvenog krsta “Facebook i ja“ na kojem su učestvovali učenici sedmog razreda, Daris Mujić i Alen Nikočević.
 
Od početka školske godine, roditelji učenika se više angažuju u radu škole, pa su pomogli da se kupe i postave klima uređaji u tri učionice i kupe zavjese za učionice u prizemlju.