Društvo

VIDEO: Rekonstruisan stari kameni most na Suvom potoku

by Vesna Šoškić; fotograf, snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 29:12:2018 | 19:16:37

Na inicijativu Društva maslinara, koje je apliciralo na javnom konkursu Turističke organizacije Bara za revitalizaciju kulturnih dobara, uspješno je završena rekonstrukcija starog kamenog mosta preko Suvog ili Perinog potoka u Starom gradu, sagrađenog krajem XVII ili početkom XVIII vijeka. Time je sačuvan još jedan kulturno-istorijski spomenik u Starom Baru, obezbjeđen prolaz proizvođačima do velikih kompleksa maslinovih stabala, ali i oživljeni „Putevi maslinara“, kao svojevrsna turistička atrakcija.
 

Mnoga kulturna dobra izložena zubu vremena propadaju, te je svaki pokušaj njihovog očuvanja dragocjen i vrijedan pažnje. Barane i kulturne poslenike obradovala je vijest da je rekonstruisan most preko Suvog ili Perinog potoka u Starom Baru.
 
"Arheolog Omer Peročević nam je skrenuo pažnju da most propada i da postoji mogućnost da se uruši, a on je jedina veza sa velikim maslinarskim kompleksom od preko 10.000 stabala u Džidžarinu. Razmišljali smo kako ga spasiti i doći do finansijskih sredstava. Javni konkurs Turističke organizacije pokazao se kao izvanredna šansa, aplicirali smo i uspjeli. Ovdje se ne može doći kamionom i prevoznim sredstvom, pa smo materijal donosili 'na ruke', a kamen smo koristili sa ovog prostora. Boja mosta odgovara ambijentu, a zahvaljujući izvođaču, Suadu Osmanoviću, projekat rekonstrukcije završen je poštujući pravila građevinske struke. Vođeno je računa o statici, zato posjeduje željeznu konstrukciju koja mu obezbjeđuje sigurnost“, kazao je Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bara.
 

„Maslina je, ne samo zaštitni znak Bara, već prirodni i kulturni fenomen, koja je u Baru obezbjeđivala život  gotovo dva milenijuma, a mostovi najplemenitije građevine“, objašnjava arheolog Omer Peročević, čijem budnom i preciznom oku nije promaklo to u kolikoj je opasnosti most koji predstavlja raritet, jer je jedan od pet istorijskih mostova sagrađenih na međusobnom rastojanju od 800 m.
 
„Most je u dalekoj prošlosti bio jedini prelaz za ljude i stoku, jer su tada redovno obrađivali maslinjake i hranili porodice. Jedini je od deset mostova, koji je ovom obnovom sačuvao izvornu formu. Puno mi je srce što smo uspjeli zajedno sa sjajnim momcima iz Društva maslinara, koji su maslini dali kulturnu dimenziju, da produžimo vijek poznatom mostu. Radi se o najplemenitijim građevinama koje je čovjek sagradio, jer su preko mostova prelazili ljudi, stoka, blago i brojne vrijednosti i oni su obezbjeđivali život, kao i maslina. Zato imaju i faktičku i simboličku vrijednost, a spasiti mostove predstavlja dobročinstvo“, navodi Peročević, koji naglašava da nije slučajno što su maslinari pokrenuli njegovu obnovu, jer su oni posebni ljudi.
 

„Ne može se maslinarstvom baviti neko ko nema dušu. Maslinarstvo oplemenjuje, a šetnja kroz maslinjake  pruža savršen mir i ravnotežu“, kaže poznati barski arheolog Omer Peročević.
 
„Turistička organizacija Bara 10% sredstava od boravišne takse izdvaja za javni konkurs, namijenjen revitalizaciji kulturnih dobara. Najnoviji, uspješno završen projekat rekonstrukcije mosta preko Perinog potoka, značajno će doprinijeti poboljšanju turističke ponude“, istakao je direktor TO Bar, mr Emil Kukalj.
 

„Most je sada u stanju kakvom zaslužuje da bude i Bar i turistički radnici mogu biti ponosni. Revitalizacija kulturnih dobara je neophodna kako bismo privukli goste i upotpunili turističku ponudu grada. Motivi koji pokreću goste da idu na putovanja su sve više kultura, tradicija i običaji jedne zemlje. Vjerujem da će ovakvi sadržaji, kulturno-istorijski spomenici, 'Putevi maslinara' i drugo animirati turiste da posjete našu opštinu, ne samo u glavnoj turističkoj sezoni, već i prije i poslije nje“, kazao je direktor TO Bar mr Emil Kukalj, koji je najavio i brojne druge slične projekte, koji će biti realizovani putem javnog konkursa.
 
Ukupna prvobitna dužina mosta iznosila je više od 20 m, širina skoro 3 m, a za rekonstrukciju je izdvojeno 4.000€.