Društvo

VIDEO: Božićna poruka paroha barskog Slobodana Zekovića

by Vesna Šoškić, montaža: Zoran Milošev | 06:01:2019 | 12:22:48

Arhijereski namjesnik, paroh barski, protojerej stavrofor, Slobodan Zeković, uputio je poruku i čestitku pravoslavnim vjernicima, povodom velikog hrišćanskog praznika - Božića.
 
“U ime pravoslavne crkvene opštine barske i sveštenstva arhijerejskog protoprezvijerata barskog, Mitropolija crnogorsko-primorska svim pravoslavnim hrišćanima grada Bara, okolnih mjesta i svim hrišćanima širom svijeta, od sveg srca čestita prelijepi praznik roždestva Hristovog sa radosnim pozdravom: ‘Mir Božji, Hristos se rodi’.
 

U ove svete dana opet i iznova se sa ljubavlju i trepetom poklanjamo vitlejemskom Bogomladencu, ovaploćenom Logosu Božjem – Hristu Bogočovjeku. Radosnu i spasonosnu vijest da je Bog postao čovjek, da je radi spasenja roda ljudskog sišao sa neba da bi nas, grijehom pale i ranjene, iscijelio i na nebo opet uzdigao, anđeli su Božji objavili vitlejemskim pastirima koji su u polju, ispod grada, čuvali svoja stada.
 
Objavivši ovu radosnu vijest, anđeli su zapjevali najljepšu pjesmu ikad ispjevanu: ‘Slava na visini Bogu i na zemlji mir među ljudima dobra volja’. Ova pjesma koju i mi sa anđelima pjevamo u ove svete dane, podsjeća nas uvijek na dvije najveće zapovijesti Božje - prvi stih ‘Slava Bogu na visini’, na zapovijest o bogoljublju, da ljubimo Gospoda Boga svog svim srcem svojim, svom snagom svojom i svim umom svojim. Njega jedino da slavimo i da mu se poklanjamo.
 
Druga dva stiha – ‘Da na Zemlji bude mir i među ljudima dobra volja’, podsjećaju nas na drugu zapovijest o čovjekoljublju, da ljubimo jedni druge kao sebe same. Bogoljublje i čovjekoljbulje najveće su zapovijesti Božje i u njima su sadržane sve ostale”, kazao je u Božićnoj poslanici paroh barski, protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, koji je pozvao vjernike da poštuju ove dvije svete zapovijesti.
 
“Stoga se i danas molimo Hristu - Bogočovjeku da blagodaću prosvijetli sve nas, da nas utvrdi u vjeri, u nadi, u trpljenju, dobroti, ljubavi i slozi bratskoj. Da se izmirimo jedni sa drugima, da mir Božji i ljubav  zacare, najprije u našim srcima, u našim domovima, našem gradu i cijelom svijetu.
 
Pozivamo sve pravoslavne hrišćane da se u ove dane saberemo u našim hramovima, da se ogrijemo oko naloženih badnjaka koji su simbol ljubavi Božje prema svakom čovjeku, ali iznad svega, da se saberemo na svetim liturgijama, oko živoga Hrista, koji nas hrani kroz sveto pričešće svojim prečistim tijelom i prečasnom krvlju svojom, izlivenom za život i spasenje svijeta.
 
Da budemo svjesni da istinske i prave zajednice sa Bogom, ali i jednih sa drugima, nemamo izvan Crkve i izvan svete liturgije, koja je srce hrišćanskog života”, istakao je protojerej Slobodan Zeković, koji je zaključio:

“Želeći Vam svima mnogo radosti i dobroga zdravlja, još jednom Vas sve pozdravljam pozdravom vječne radosti, mira i utjehe – ‘Mir Božji, Hristos se rodi. Vaistinu se rodi’. Neka je srećna i blagoslovena Nova godina dobrote Gospodnje”.