Društvo

VIDEO: Sastanak o vodi za naselja u MZ Mrkojevići

by Vesna Šoškić; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Zoran Milošev | 11:01:2019 | 23:40:02

Lokalna uprava u Baru fokusirana je na rješavanje problema vodosnabdijevanja Dobre Vode, Utjehe i Velikog pijeska. Na inicijativu predsjednika Opštine Dušana Raičevića, u hotelu “Kalamper” održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici JP Regionalni vodovod, lokalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija doo i međunarodnog ekspertskog tima koji će raditi sveobuhvatnu studiju  o ovom važnom projektu.
 

Barska lokalna uprava nastavila je u avgustu započete aktivnosti na rješavanju dugotrajnog problema vodosnabdijevanja pojedinih dijelova opštine.
 
“Bila je ovo još jedna prilika da potvrdimo maksimalnu spremnost za rješavanje problema vodosnabdijevanja područja koja gravitiraju od tunela Ćafe do granice sa opštinom Ulcinj. Očekujemo da međunarodni ekspertski tim potvrdi opravdanost ove važne investicije, koju će naša opština realizovati u saradnji sa lokalnim vodovodnim preduzećem, Regionalnim vodovodom i uz podršku ERBD - Evropske banke za obnovu i razvoj. Raduje me činjenica da projekat neće biti ocjenjivan samo sa tehničke strane, već će biti razmatrani različiti aspekti, pa i vrlo važan socijalni momenat”, kazao je nakon sastanka, za Radio Bar i Bar Info, predsjednik Opštine Dušan Raičević.
 

Sveobuhvatna studija koju će raditi međunarodni ekspertski tim biće osnova za dobijanje kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.
 
“Mi smo zamoljeni od Evropske banke i Regionalnog vodovoda da uradimo studiju održivosti cjelokupnog projekta, a pokrivamo sektor koji se odnosi na vodosnabdijevanje i sanitaciju. Studija će obuhvatiti više komponenti: socijalnu, ekonomsku, finansijsku i tehničku, a biće analizirane i klimatske promjene i zaštita životne sredine. Radićemo tri mjeseca i uz podršku predstavnika lokalnog i Regionalnog vodovoda dati svoj prijedlog kako bi ovdje trebalo uraditi sistem vodosnabdijevanja”, kazao je Leif Iversen, stručni konsultant iz danske kompanije "Seko".
 

Za socijalnu problematiku koja će biti obuhvaćena studijom, zadužena je Hele Terkelsen.
 
“Pratićemo broj stanovnika i broj turista i analizirati kakav je trend rasta. Pokušaćemo da dođemo i do informacija da li će projekat pozitivno uticati na stanovnike, prvenstveno kada je riječ o cijeni vode koju će morati da plaćaju, jer poznato je da domicilno stanovništvo sada kupuje vodu. Vidjećemo da li će realizacijom ovog projekta građani plaćati nižu tarifu i utvrditi koje su kategorije stanovništva koje nijesu u mogućnosti da plaćaju te troškove”, istakla je Terkelsen.
 

Goran Jevrić, direktor preduzeća Regionalni vodovod, izrazio je uvjerenje da će studija međunarodnog ekspertskog tima rezultirati pozitivnim ocjenama boniteta Regionalnog vodovoda i kvaliteta projekata za poboljšanje vodosnabdijevanja, ne samo u Baru, jer je to, kako je istakao, od izuzetne važnosti za život lokalnog stanovništva, ali i razvoj turističke privrede.
 
“Zadovoljstvo je što je predsjednik Dušan Raičević inicirao održavanje ovog sastanka u Baru, na kojem je Regionalni vodovod održao i svoju prvu sjednicu Upravnog odbora. Time želimo da izrazimo našu čvrstu opredijeljenost za rješavanje problema vodosnabdijevanja. Kuriozitet je što je sa nama i devetočlani ekspertski tim iz četiri države - Crne Gore, Danske, Norveške i Velike Britanije, koji rade stručnu procjenu, jer smo od Evropske banke tražili kreditnu podršku za tri veoma važna projekta - spajanje opštine Herceg Novi, početak II faze, odnosno postavljanje cjevovoda dugog 15 km, od Budve do Tivta, i ono što je posebno važno za Bar, rješavanje vodosnabdijevanja i tretman otpadnih voda na području Dobre Vode, Utjehe i Velikog Pijeska”, naglasio je Jevrić.

 

Tim formiran na inicijativu lokalne uprave već je pripremio sveobuhvatnu dokumentaciju koja će poslužiti kao osnov za studiju koja bi trebalo da ponudi strategiju rješavanja problema vodosnabdijevasnja, ne samo na području morske, već i jezerske obale, a prvi put će, podsjetio je predsjednik Dušan Raičević, biti rađena i strategija razvoja vodosnabdijevanja na ruralnom prostoru.