Društvo

Uhapšeni Baranin i Kamerunac zbog krijumčarenja ljudi

foto: ilustracija | 13:01:2019 | 14:58:45

Službenici Uprave policije – Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su, u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Bar i službenicima Sektora granične policije, sprovodeći aktivnosti na suzbijanju ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, lišili slobode dva lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivično djelo „nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi“.
 
Postupajući po operativnim podacima kojima je raspolagala granična policija, policijski službenici su u iznajmljenom stanu na području Bara pronašli četiri strane državljanke za koje se sumnjalo da su dovedene u zabludu i prevarene od strane dva nepoznata lica. Sumnjalo se da su oštećene u zamjenu za ilegalni prelaz državne granice platile nepoznatim licima 1000 eura.
 
Kriminalističkom obradom i intenzivnim radom policijskih službenika identifikovani su i lišeni slobode N.R. (22) iz Kameruna i S.R. (41) iz Bara zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo „nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi“. Oni su, kako se sumnja, po prethodno postignutom dogovoru sa oštećenim licima, iz koristoljublja im obećali prelaz državne granice za iznos od 1000 eura, kako bi se domogli zemalja Evropske unije ilegalnim putem. Osumnjičeni su, sumnja se, organizovali njihov prevoz od Bara do granice sa Republikom Hrvatskom gdje su angažovali i treće, za sada nepoznato lice, a na čijoj identifikaciji se radi, koje ih je ostavilo u blizini granice i udaljilo se u nepoznatom pravcu.
 
O događaju je obaviješten državni tužilac u Baru koji je naložio da se osumnjičeni liše slobode zbog sumnje da su počinili navedeno krivično djelo. Nakon privoda nadležnom sudiji za istragu, osumnjičenim licima je određen pritvor u trajanju od 30 dana i oni su sprovedeni u ZIKS.