Društvo

IO Jadran na Zlatiboru

by Željko Milović | 15:01:2019 | 12:20:09

U sklopu odredskog projekta koji se odnosi na jačanje skautskog pokreta i uključivanje što više mladih u skautizam, članovi IO “Jadran” su od 8. do 14. januara boravili na godišnjem zimovanju i Zimskoj školi skautizma na Zlatiboru.

Na Zlatiboru je boravilo 60 poletarca, pčelica, mlađih izviđača i njihovih starješina iz Bara. Zimovanje i zimska škola su koncipirani tako da su izviđači svakog dana imali aktivnosti na snijegu, u bazenu i po jednu izviđačku radionicu iz čvorologije, signalizacije, orijentacije u prostoru, šatorizacije...
 

Osim toga, mladi izviđači su uživali u sankanju, klizanju, spuštanju niz padinu na gumama, skijanju, grudvanju, pravljenju figura od snijega... Odigrane su i fudbalske utakmice na sniježnoj podlozi. Obišli su i muzej na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu i upoznali se sa istorijom građevina na tim prostorima i eksponatima koji potiču iz dalje i bliže prošlosti. Posjetili su i područno odjeljenje Osnovne škole “Sava Jovanović Sirogojno” u Rožanstvu koje broji 10 učenika i svim učenicima uručili prigodne poklone. Takođe su se u lokalnoj mljekari upoznali sa procesom proizvodnje i prerade mlijeka.
 

“Posebno obilježje ovoga zimovanja je što su po prvi put izviđači bili uskraćeni za cjelodnevno korišćenje mobilnih telefona i tableta koji su im bili dostupni samo u određenom vremenu u toku dana, a poslije 22:00 su svi morali isključiti telefone i predati ih starješinama. Ovo se pokazalo kao veoma dobro jer su se djeca mnogo više uključivala u sve aktivnosti koje su bile predviđene planom zimovanja”, kaže starješina IO “Jadran” Mićo Baltić.
 

On je najavio za 2019. godinu niz aktivnosti koje će započeti odlaskom na “Dane mimoze” u Herceg Novi. Svakog mjeseca će obilaziti po jednu destinaciju u Baru i okolini u nastavku odredskog projekta upoznavanja Bara i njegove okoline, odradiće “Ljetnji kamp” u Buljarici i učestvovati u akcijama Saveza izviđača Crne Gore.