Društvo

Decembar u OŠ Anto Đedović

by Ivanka Leković | 16:01:2019 | 14:37:03

Učenici i nastavni kadar OŠ „Anto Đedović“ tokom decembra učestvovali su, pored redovnih školskih aktivnosti, na brojnim tribinama, prezentacijama i savjetovanjima.
 
Direktorica ove obrazovne ustanove, Stanka Vukčević, profesorica Merisa Muratović i spec. predškolskog vaspitanja Sandra Žižić prisustvovale su, prezentaciji rezultata rada resora Ministarstva prosvjete, održanoj podgoričkoj Gimnaziji „Slobodan Škerović“.
 
NVO „Zdravi razvoj“ iz Podgorice 12. decembra je za učenike nižih razreda izvela predstavu „Pčelica Maja“. Učenici starijih razreda, članovi Učeničkog parlamenta, predvođeni pedagoškinjom Vlatkom Gažević Marković, prisustvovali su tribini Lokalnog đačkog parlamenta na temu „Moja heroina“.

 
Savjetovanju o pedagoškoj dokumentaciji „Zapažanja o vladanju učenika“, koje je održano u Budvi, 20. decembra, prisustvovali su predstavnici ove obrazovne ustanove.
 
OŠ „Anto Đedović“ organizovala je takmičenje iz prirodno-matematičke grupe predmeta i stranih jezika za učenike VI i IX razreda. Najbolji su se plasirali na državno takmičenje.
 
U okviru programa „Vještine za adolescenciju“, koji je namijenjen učenicima uzrasta 10 do 15 godina, u cilju prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i razvijanja vještina za donošenje odluka i rješavanje konflikata urađeni su predtestovi. Početkom februara počeće se sa radionicama, planirano ih je 40, a nakon toga učenici će biti ponovo testirani. Radionice vode profesorica Dragana Vukčević i pedagoškinja Vlatka Gažević Marković.

 
Profesorica Ivana Mrvaljević i učenica IX razreda Tijana Nikolić prisustvovale su uručenju sertifikata i promociji brošure vezane za rad prve Nacionalne akademije o obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava „Demokratska kultura škole-od teorije ka praksi“. One su učestvovale u radu prve Akademije koja je bila realizovana tokom juna na Cetinju.
 
Učenički parlament je, na sastanku kome je prisustvovala i direktorica škole, predstavio aktivnosti realizovane u prvom polugodištu- učešće u projektu „Prevencija konflitnih situacija“ povodom Međunarodnog dana tolerancije i Svjetskog dana djeteta, anketu na temu „Moj heroj“, koju je u ovoj školi sproveo učenik Jakša Fatić, potom učešće na tribinama Lokalnog Učeničkog parlamenta na temu „moj heroj“ i „Moja heroina“ i konačno, učešće na Sjednici Lokalnog parlamenta na kojoj je predsjedavao Jakša Fatić, učenik IX-2.
 
Na časovima odjeljenjske zajednice učenici devetog razreda pisali su, crtali i pravili grafite na temu „Nediskriminacija“, a izložba radova je priređena 27. demcebra u holu škole. Na ovaj način, podsjetilo se na Međunarodni dan osoba sa posebnim potrebama (3. decembar) i Dan za dar od srca posvećen djeci sa posebnim potrebama, koji se obilježava tokom treće sedmice decembra.
 
Čas engleskog jezika na temu „Komunikacija“ u odjeljenju VIII-1 održala je nastavnica Zorica Perović.
 
Na času poznavanja društa u V-2, koji je organizovala prof. razredne nastave, na temu „Crnogorska narodna nošnja“, gost je bio roditelj Zoran Đokmarković, koji je za čas pripremio crnogorske narodne nošnje s početka XX vijeka, stare fotografije i novac.
 
Realizovan je i ogledni čas na temu „Građa zemlje i unutrašnje sile“; kreativni čas domaće lektire „Učimo od Pinokija“, javni čas poznavanja društva na temu crnogoske narodne nošnje, ogledni čas iz Prirode na temu „Kako od starog napraviti novo (reciklaža)“...
 
Škola je bila domaćin Opštinskog takmičenja iz biologije, a Arijana Agirova (IX-1) osvojila je prvo mjesto, dok je Tijana Nikolić (IX-1) bila druga. Za takmičenje ih je pripremala profesorica Dragana Vukčević.


Teodora Bubanja iz IV-2 osvojila je treće mjesto na likovnom konkursu Crvenog krsta na temu „Svetionik“. Njen mentor je Jakša Ćalasan, likovni pedagog.
 
Učenici ove škole učestvovali su na međuškolskim takmičenjima, kao i u drugom kolu liga sistema u rukometu.
 
Na svečanosti za nagrađene iz fonda za kvalitet i talente, 27. decembra u Podgorici, ministar prosvjete dr Damir Šehović dodijelio je skoro 500 nagrada nastavnicima i učenicima. Prisustvovali su nagrađeni učenici i nastavnici, predvođeni direktorkom Stankom Vukčević.
 
Povodom velikog uspjeha učenika i nastavnika na ovom konkursu, uprava škole priredila je koktel i uručila poklone, uz zahvalnost što su školu predstavili na najljepši način.