Društvo

Ogromne gužve u bolnici zbog prebacivanja laboratorije

by Vjera Knežević Vučićević | 25:01:2019 | 13:23:04

Odluka Ministarstva zdravlja da se laboratorijska jedinica iz Doma zdravlja izmjesti u Opštu bolnicu, naišla je na veliko negodovanje pacijenata u Baru. Pacijenti kao najveće probleme navode udaljenost bolnice od centra grada od pet kilometara, ali i ogromne gužve usljed kojih zbog limitiranog broja pacijenata na dnevnom nivou ne mogu biti ni sigurni da će im tog dana krv biti uzeta na analizu.
 
Direktor Opšte bolnice dr Dragoslav Tomanović ističe da je ovo samo privremeno rješenje i podvlači da su ljekari uvijek na strani pacijenata, pa će, shodno tome, svima izaći u susret.

 
“Očekujemo da će novom odlukom Ministarstva laboratorija ponovo biti u Domu zdravlja, a da ona u našoj zdravstvenoj ustanovi bude za pacijente koji borave u bolnici. To iz razloga što se već nakon mjesec od uvođenja ove novine pokazalo da ne možemo uspjeti da tu medicinsku uslugu kvalitetno pružimo svim osiguranicima”, kazao je Tomanović.
 
Direktor Doma zdravlja Bar Borislav Lalević podsjeća da odluka Ministarstva zdravlja da se klinička laboratorija izmjesti iz ustanova primarne u ustanovu sekundarne zdravstvene zaštite, datira od prije pet godina. Prema njoj u opštinama u kojima postoje i dom zdravlja i bolnica, analiza krvi se obavlja u bolnicama.

 
“Sva medicinska oprema iz laboratorije je od početka ove godine izmještena, a kadar iz Doma zdravlja angažovan u barskoj bolnici. Ipak, nadležni su shvatitili da je ovo loše rješenje jer je bolnica organizaciono i strukturalno namijenjena ležećim pacijentima, a zbog preopterećenosti je neizvodljivo pružiti kvalitetnu uslugu analize krvi tolikom broju pacijenata. Ovo rješenje je posebno nepovoljno za starije osobe, kako zbog udaljenosti bolnice od centra, tako i zbog ogromne gužve”, ističe Lalević, izražavajući nadu da će ova medicinska usluga izmjenom odluke resornog ministarstvauskoro biti vraćena u nadležnost Doma zdravlja Bar.