Društvo

Opština: Stojimo u potpunosti iza projekta gradnje vrtića

| 29:01:2019 | 15:58:08

Opština Bar se obratila javnosti saopštenjem povodom početka radova na izgradnji vrtića. Saopštenje prenosimo u cjelosti:
 
“Opština Bar u potpunosti stoji iza projekta izgradnje vrtića u našoj opštini, kako iz razloga suštinske, tako i formalno-pravne prirode.
 
Naime, u prethodnoj deceniji na raspolaganju su bili mehanizmi učešća građana, kako kroz institut javne rasprave onda kada je predmetni planski dokument usvajan, a koji svojevremeno nije iskorišten, tako i kroz nedavnu raspravu na sjednici Skupštine opštine Bar u vezi sa izgradnjom vrtića.
 
Dakle, formalno-pravno gledano, Opština Bar nema mehanizama da samovoljno poništi sve odluke koje su ovim povodom donošene u toku prethodne decenije, a koje se problematizuju sada, kada su radovi u toku.
 
To ne znači da se Opština otuđila od svojih sugrađana, već da svoje legalne i legitimne odluke temelji na procjeni šta je najveći javni interes. Gradnja vrtića za prihvat više stotina djece jeste javni interes naše Opštine i tu nema nikakve dileme.
 
Naša procjena da je to interes prije svega naše djece, ne znači da bilo ko negira postojanje uticaja na životnu sredinu. Svaki projekat nosi veće ili manje uticaje na okolinu, i zato će ovaj projekat, svojim arhitektonskim odrednicama i oplemenjivanjem prostora biljnim vrstama, u najvećoj mogućoj mjeri biti odraz odgovornog planiranja i gradnje”, zaključuje se u saopštenju.