Društvo

U Crnoj Gori obilježen Dan sigurnog interneta

by Željko Milović | 05:02:2019 | 16:17:50

Kroz radionice i prezentacije za djecu, nastavnike i roditelje danas je u 32 osnovne i srednje škole iz svake opštine, obilježen Dan sigurnog interneta.
 
“Uz podršku Ministarstva prosvjete, u crnogorskim školama se po osmi put obilježava Dan sigurnog interneta. Cilj ove međunarodne akcije je promocija bezbjednog i odgovornog korišćenja Interneta i savremenih tehnologija, sa posebnim fokusom na djecu i mlade širom svijeta”, rekla je načelnica odjeljenja za Informaciono-komunikacione tehnologije Ministarstva prosvjete, Marina Matijević.
 
Ona je istakla činjenicu da djeca mlađeg uzrasta moraju znati da prepoznaju opasnosti na koje mogu naići na Internetu, te naglasila da je cilj današnjih aktivnosti bio da se đacima predstave pravila kojih se moraju pridržavati prilikom korišćenja informacionih tehnologija.
 
Matijević je rekla da djeca moraju da obrate pažnju kada ostavljaju lične podatke na društvenim mrežama, kada objavljuju fotografije i da izbjegavaju komunikaciju sa nepoznatim osobama, na šta je posebno stavljen akcenat u okviru današnjih aktivnosti.
 
U barskoj opštini, učenici OŠ “Meksiko”  učestvovali su u kvizu “Pokaži šta znaš o sigurnom Internetu”. U kvizu su obrađene najznačajnije teme iz oblasti bezbjednosti djece na Internetu. Na šaljiv i djeci prihvatljiv način obrađene su situacije, nedoumice, rizici na koje oni nailaze prilikom korišćenja Interneta.