Društvo

Orlandić: Gradnja vrtića projekat za opšte dobro svih sugrađana

| 06:02:2019 | 16:05:02

Saopštenjem za javnost povodom aktuelnih događanja u vezi izgradnje vrtića, obratio se MIćo Orlandić, predsjednik OO SD Bar:
 
“Poštovani građani, Socijaldemokrate su ozbiljan i odgovoran politički subjekt koji o svakom pitanju iz političkog i društvenog života Bara i Crne Gore, ima potpuno jasne i racionalno utemeljene stavove. Mi se rukovodimo isključivo opštim dobrom svih građana Bara, bez obzira na to da li su takvi stavovi prihvatljivi bilo kome.
 
U tom kontekstu smo sagledavali nasušnu potrebu za gradnjom vrtića u Baru, lišeni bilo kakvog politikanstva i lova u mutnom pojedinih, već ogoljelih, političkih subjekata minornog uticaja na političke prilike u našoj opštini.
 
Socijaldemokrate su svoj jasan stav o potrebi gradnje vrtića na lokaciji koja je utvrđena prostorno-planskom dokumentacijom od 2009. godine, jasno iznijeli na sjednici SO Bar 12. i 15. novembra 2018. godine, kada je razmatrana predmetna građanska inicijativa. Takav stav potvrdili smo i na sjednici koja je održana 27. decembra 2018. godine, kada je, pored naših sedam odbornika, još šesnaest odbornika glasalo za usvajanje Programa uređenja prostora Opštine Bar za 2019. godinu, kojim je predviđena izgradnja vrtića na predmetnoj lokaciji.
 
Socijaldemokrate su se krajnje odgovorno odnijele prema građanskoj inicijativi i obezbijedili, zajedno sa našim koalicionim partnerima, da se o njoj raspravlja na sjednicama SO Bar, u tolerantnoj atmosferi, uz učešće podnosilaca. Međutim, jedan broj naših sugrađana protestuje protiv gradnje vrtića, uz više nego očitu politizaciju, potpomognuti izvjesnim pojedincima, nevladinim organizacijama i političkim subjektima iz drugih opština, koji su izgleda sve svoje probleme riješili u svojim opštinama, pa hoće da uređuju i našu. Na taj način, oni žele da spriječe gradnju vrtića i time onemoguće da 370 naših mališana u dogledno vrijeme bude smješteno u novom objektu sa odgovarajućim, modernim sadržajima za boravak djece, ponašajući se po principu ‘Evo ti ga robe, neću ti ga Bože’, jer je ovo investicija sa državnog nivoa u iznosu od 2,5 miliona eura.
 
Ovom investicijom se obezbjeđuje da se procenat obuhvata djece predškolskog uzrasta u Baru, sa postojećih 51% poveća na 80%, što je i dalje 15% niže od evropskog standarda.
 
Poštovani građani, još jednom vas podsjećamo da je gradnja vrtića projekat za opšte dobro svih naših sugrađana, posvećen prvenstveno našoj djeci i kao takav ne zaslužuje bilo kakvo uplitanje politike ili bolje rečeno politikanstva”, zaključuje se u saopštenju predsjednika barskog odbora SD-a.