Društvo

Saradnja Adrie sa Centrom za profesionalnu rehabilitaciju

by Vjera Knežević Vučićević | 07:02:2019 | 15:20:27

NVO “Adria” čija je osnovna misija integracija i socijalizacija odraslih osoba sa različitim vrstama invaliditeta, uskoro će potpisati memorandum o saradnji sa Centrom za profesionalnu rehabilitaciju iz Podgorice.
 
Juče je tim povodom barsko udruženje posjetila delegacija Javne ustranove Centar za profesionalnu rehabilitaciju iz Podgorice, predvođena magistrom defektologije Nedom Đukić.
 
“Adriu su juče posjetile četiri članice novosnovanog Centra za profesionalnu rehabilitaciju. Predočili smo im kojim aktivnostima se udruženje bavi, sa kojim problemima se srijećemo, šta je u Crnoj Gori pozitivno u ovoj oblasti, kao i koji su nam ciljevi i očekivanja u narednom periodu. Očekujemo da će direktor ove ustanove uskoro dati ‘zeleno svijetlo’ za potpisivanje memorandum, čime će ‘Adria’ postati jedna od prvih organizacija koja je sa Centrom potpisala ugovor tog tipa”, najavljuje predsjednica “Adrie” Marta Anđelić.

 
NVO “Adria” se već 17 godina bavi pružanjem pomoći i podrške odraslim osobama sa smetnjama u razvoju. Predanim radom i animiranjem javnosti pokušavaju da ukažu na probleme sa kojima se u svakodnevnom životu srijeću pripadnici ove osjetljive populacije. Pomoć od institucija ne izostaje, ali iznova potenciraju da bi život ljudi sa smetnjama u razvoju bio znatno olakšan otvaranjem Dnevnog centra.
 
Od velikog značaja bi, kako ističe Anđelić, bilo i osnivanje adekvatnih službi podrške i organizovanje Dnevnog boravka sa kontrolisanim stanovanjem, čime bi se rasteretili domovi za stare koji su, pored Komanskog mosta, jedina mjesta u koja se upućuju oni koji nemaju svoje porodice.