Društvo

Jednosmjernim ulicama do manjih gužvi

by Teodora Čavić | 07:02:2019 | 17:32:40

Kako bi se smanjile gužve u blizini obrazovnih ustanova u Baru, postavljeni su novi saobraćajni znaci.
 
Njima je zabranjeno parkiranje radnim danima od 7 do 18:30h u ulici koja vodi ka centralnom gradskom vrtiću i OŠ “Jugoslavija”. Isti režim saobraćaja važi i u ulici koja prolazi pored Gimnazije “Niko Rolović” i OŠ “Blažo Jokov Orlandić”.
 
Sekretar Sekratearijata za stambeno komunalne poslove Vesko Gvozdenović objasnio je da su se iz OŠ “Blažo Jokov Orlandić” obratili ovom Sekretarijatu sa zahtjevom da se saobraćaj za vozila u Ulici Mila Boškovića, na dijelu od raskrsnice sa Ulicom učiteljice Milice Pejović Dedović do raskrsnice sa Ulicom popa Pavla Radunovića, odredi za ulicu sa jednosmjernim saobraćajem kretanja vozila. Kao razlog, iz škole su naveli otežano odvijanje saobraćaja zbog parkiranih vozila, u neposrednoj blizini škole, naročito u vremenu kad počinju i završavaju prva i druga smjena đaka.

 
“S obzirom da predmetnu dionicu građani koji gravitiraju ovom području, koriste kao prilaz stambenim zgradama, pokušalo se preventivnim djelovanjem nadležnih službi postići da se ulica oslobodi od nepropisno parkiranih vozila čime bi se saobraćaj normalno odvijao. Kako preventivno djelovanje nije dalo željene rezultate, Sekretarijat za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine je 7. novembra prošle godine godine donio Privremeno rješenje kojim se navedena dionica ulice Mila Boškovića utvrđuje kao jednosmjerna, s ciljem regulisanja saobraćaja i povećanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju na predmetnoj lokaciji”, saopštio je Gvozdenović.
 
I iz OŠ “Jugoslavija” su se 2016. godine obratili sa zahtjevom da se saobraćaj za vozila u Ulici Rista Lekića, na dijelu od skretanja za parking prostor Opštine Bar do raskrsnice sa Ulicom Danila Lekića i Ulicom vojvoda Maša Đurovića, odvija u jednom pravcu, odnosno da ulica bude sa jednosmjernim saobraćajem kretanja vozila. I u ovom slučaju Sekretarijat je izašao u susret i donio odgovarajuće rješenje.

 
I na zahtjev OŠ “Srbija”, u decembru 2018. godine je donijeto rješenje o postavljanju saobraćajnih znakova i usporivača brzine kod njihovog područnog odjeljenja u Zaljevskoj ulici.
 
“Nabavku saobraćajne signalizacije vrši Opština Bar, preko nadležnog sekretarijata”, kazao je Gvozdenović i najavio da će u narednom periodu Opština Bar izraditi projekat tehničke regulacije saobraćaja kojim će se, između ostalog, odrediti posebne tehničke mjere (mjesto, izgled, vrstu i veličinu zaštitnih ograda, stubića ili drugih oblika zaštite) za bezbjednost djece i pješaka u blizini obrazovnih, zdravstvenih i drugih ustanova, igrališta i drugih sličnih objekata.