Društvo

Maslinari: Plantaže nisu proglašene najboljim

| 08:02:2019 | 11:33:34

Povodom teksta “Kurs o organoleptičnom ocjenjivanju maslinovog ulja”, objavljenog na našem portalu 6. februara, reagovali su demantijem iz Društva maslinara Bara. Reagovanje prenosimo u cjelosti.
 
“Društvu maslinara Bar su se obratili mnogobrojni maslinari, kako oni koji su učestvovali na pomenutoj obuci, tako i mnogi drugi, negodujući na izjave iz priloga koji je objavljen na portalu Bar Info i u programu Radio Bara. Kako navedena netačna vijest koju ste objavili šteti mnogim maslinarima koji prodaju svoje ulje, bili smo prinuđeni da vam se obratimo demantom. Sigurni smo da ova greška nije plod zlonamjenosti, niti forsiranja jednog velikog proizvođača maslinovog ulja kao što su ‘Plantaže’ u odnosu na male proizvođače, već propust ili nepotpuno poznavanje problematike senzorske ocjene kvaliteta maslinovih ulja.
 
U prilogu ‘Kurs o organoleptičkom ocjenjivanju maslinovog ulja’ se čula informacija da je ‘panel’ ocijenio maslinovo ulje proizvedeno u kompaniji ‘Plantaže’ i da je to ulje proglašeno najboljim u Crnoj Gori.
 
Maslinari Bara, Ulcinja i drugih primorskih gradova negoduju iz više razloga i žele te razloge javno da pojasne. Niko ne spori uspjeh kompanije ‘Plantaže’ i vrhunski kvalitet ulja koje su proizveli, ali na primorju postoje i drugi maslinari koji imaju vrhunsko ulje i u navedenim uslovima je nepravedno i neosnovano ulje “Plantaža” proglasiti najboljim.
 
Prvo, niko nije objavio poziv za takmičenje u kvalitetu maslinovog ulja na kojem bi svi maslinari  ravnopravno mogli učestvovati, te stoga nije ni postavio kriterijume takmičenja, što znači da nije bilo takmičenja i da drugi maslinari nisu imali priliku da učestvuju u njemu.
 
Drugo, u prilogu je navedeno da je ‘Panel’ ulje ‘Plantaža’ ocjenio visokom ocjenom 4 (maslinarima nije  poznat ovaj način ocjenjivanja), a u istom prilogu je navedeno da Crna Gora nema panel za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja i da je obuka upravo organizovana u cilju njegovog formiranja.
      
Realizovana obuka je bila odlična prilika da crnogorski maslinari dobiju osnovne informacije o senzorskoj ocjeni kvaliteta maslinovog ulja, ali put za formiranje panela je jasno definisan u međunarodnoj i domaćoj zakonskoj i podzakonskoj regulativi. Da bi se formirao panel, mora biti izvršena specijalizovana obuka za selekciju senzorskih ocjenjivača, nakon koje je neophodno izvršiti jasno standardom propisanu provjeru fiziološke sposobnosti  za senzorsku ocjenu. Za panel je potrebno najmanje osam ocjenjivača koji imaju sertifikat o fiziološkoj sposobnosti za senzorku ocjenu. Panel takođe treba da ima “vođu panela”, osobu koja je završila specijalističku obuku za vođenje odnosno upravljanje panelom. Grupa od 8 ocjenjivača zajedno sa vođom panela u skladu sa Pravilnikom podnosi zahtjev Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja za registraciju. Uz prijavu se podnose potvrde o fiziološkoj sposobnosti za senzorsku ocjenu i iskustvu u ocjenjivanju, a vođa panela podnosi potvrdu o završenoj obuci za vođu panela. Nakon ispunjenosti uslova, Ministarstvo registruje ovakav panel i prema potebama države ovlašćuje ga za službene ocjene kvaliteta maslinovog ulja. O registrovanim i ovlašćenim panelima se vodi registar u Ministarstvu koji se objavljuje na njihovom sajtu.
       
Obzirom da u Crnoj Gori još uvijek ne postoji niti registrovan, niti ovlašćen panel, ulje ‘Plantaža’ nije moglo biti proglašeno za najbolje u Crnoj Gori.
      
Maslinari ne spore vrhunski kvalitet ulja ‘Plantaža’, ali smatraju da bez prethodno postavljenih kriterijuma za takmičenje u kvalitetu i bez ozbiljne ocjene kvaliteta ne bi trebalo proglašavati najbolje, pa makar to bile i ‘Plantaže’. To što su ‘Plantaže’ veliki proizvođač i što su dobili prostor u medijima ne znači da nema još malih maslinara koji proizvode ulja vrhunskog kvaliteta, za koja su na međunarodnim takmičenjima dobili zlatne medalje za kvalitetet, a da su im kvalitet ocjenjivale akreditovane laboratorije i paneli akreditovani od Međunarodnog savjeta za maslinu iz Madrida.
        
Barski maslinari nisu spremni da se tek tako odreknu vrhunskog kvaliteta maslinovog ulja proizvedenog od autohtone sorte ‘žutica’ i bez takmičenja, i na osnovu nezvaničnih ocjena prihvatiti da su neka druga ulja najbolja u Crnoj Gori. Mora se prihvatiti da je maslinarstvo i proizvodnja ulja, pored ekonomske računice, pitanje časti i prestiža, a barske masline starije od dvije hiljade godina govore da taj ponos nije bez temelja.
 
Nadamo se da ćete, u duhu dosadašnje dobre saradnje, demant Društva maslinara Bar objaviti na sajtu Bar Info i u emisiji ‘Barska hronika’. Vjerujem da imate razumijevanja koliko ovaj demant znači barskim maslinarima, jer, maslinarstvo u Baru nije samo ‘biznis’ veći ljubav, prestiž i viševjekovna tradicija”, zaključuje se u saopštenju kojeg potpisuje Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bara.

* * * * *
 
Odgovor naše medijske kuće
 
Novinarka Radio Bara i Bar info nije imala namjeru da favorizuje apsolutno nijednog proizvođača, tim prije što sa Društvom maslinara Bar imamo dobru saradnju i izuzetno cijenimo njihov ogroman trud na poboljšanju kvaliteta maslinovog ulja, koji iz godine u godinu daje sve bolje rezultate.
 
U tekstu, tonskom i video zapisu, samo smo prenijeli ono što su saopštili stručnjaci, učesnici radionice, te su prava adresa za reagovanje upravo oni.