Društvo

Caritas BN: SOS telefon i fitnes narukvice

by Teodora Čović | 08:02:2019 | 18:21:04

U centru Caritasa Barske nadbiskupije danas su predstavljene nove tehnologije namijenjene starijim sugrađanima, koje će omogućiti unaprjeđenje usluga i servisa koji su im na raspolaganju. Riječ je o SOS telefonu i fitnes narukvici, a u prvoj, probnoj fazi šezdesetak će biti podijeljeno Caritasovim korisnicima.
 
Pored korisnika Caritasovih usluga, prezentaciji su prisustvovali predstavnici Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i lokalne uprave. PR menadžer Caritasa BN, Sanja Rakić, objasnila je kako novi uređaji funkcionišu.
 
„SOS telefoni imaju uobičajene funkcije mobilnih telefona sa posebnom dodatnom tipkom SOS, koja, kad se pritisne, automatski poziva osobu prethodno memorisanu za pomoć u hitnoj situaciji. SOS tipka pruža mogućnost memorisanja nekoliko brojeva telefona, kojima se u slučaju potrebe starih prvo automatski šalje poruka, a zatim se upućuje poziv. Kada se SOS dugme pritisne, ono proizvodi alarmni zvuk koji povezuje staru osobu sa izabranim operaterom. Služba SOS telefona potom organizuje pomoć korisniku koji je u opasnosti“, rekla je Rakić.
 

Marko Đelović, koordinator aktivnosti Barske nadbiskupije, podsjetio je da Caritas realizuje više servisa podrške starijim licima: „Zadovoljstvo nam je da smo bili u prilici danas da promovišemo novi servis koji će biti na raspolaganju našim starijim sugradjanima u opštini Bar, a tiče se korišćenja asistivne tehnologije za starije osobe u vidu telefona sa SOS dugmetom i pametnih narukvica. Pored ovoga, Caritas BN u saradnji sa partnerima već realizuje još nekoliko servisa podrške za starije osobe kao što su pomoć u kući, kućna njega, dnevni boravak, vešeraj i topli obrok koji se distribuira do njihovih kuća“.
 
Jedan od korisnika novih usluga biće i Pero Radović, novinar u penziji, i danas vitalan i aktivan: „Ta narukvica je nešto najbolje što su mogli da smisle i ponude starim osobama. To je jednostavno sigurnost da u tim kriznim situacijama može da im se pomogne“.
 
Novi servis SOS telefona i korišćenje pametnih narukvica realizuje se u okviru projekta „We care“, koji finansira EU, u okviru trilateralne saradnje-Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.