Društvo

Predstavljen Agrobudžet u Baru i Ulcinju

| 12:02:2019 | 19:14:12

Agrobudžet za 2019. godinu danas je predstavljen poljoprivrednim proizvođačima u opštinama Bar i Ulcinj, a prezentacijama je prisustvovalo više od 130 proizvođača, kazali su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
 
“Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja informisali su prisutne o mjerama podrške, uslovima za dobijanje premija, mogućnostima bespovratne podrške investicijama kroz javne pozive, kriterijumima i uslovima za ostvarivanje prava na podršku. Akcenat je bio na novinama u određenim mjerama Agrobudžeta, kreiranim na bazi iskustva i saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima.
 
Vođeni zajedničkim ciljevima i timskim radom, stvoreni su bolji uslovi za uspješno korišćenje podrške, što će doprinijeti povećanju i modernizaciji proizvodnje na gazdinstvima širom Crne Gore.
 
Poljoprivrednici ovih primorskih opština naročito interesovanje iskazali su za realizaciju mjera usmjerenih za razvoj maslinarstva, podršku pčelarstvu i mogućnostima podrške za rješavanje infrastrukturnih projekata, kao i realizaciju mjere koja se odnosi na očuvanje genetičkih resursa u poljoprivredi.
 
Predstavnici Ministarstva pozvali su prisutne da prate objavu javnih poziva izražavajući spremnost da po potrebi organizuju i dodatne obuke i radionice u cilju sto uspješnije realizacije mjera podrške.
 
U cilju razvoja maslinarstva podržavaće se priprema zemljišta za sadnju maslina, podizanje novih zasada, nabavka opreme za čuvanje i skladištenje maslinovog ulja, nabavka sistema za navodnjavanje, izgradnja podzida u cilju čuvanja zemljišta od erozije i drugo.
 
Proizvođačima je sugerisano da se udružuju, modernizuju proizvodnju i unapređuju kvalitet,  kako bi prevazišli izazove u pogledu konkurentnosti i plasmana proizvoda”, kazali su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.