Društvo

Radionica o prevenciji malignih oboljenja kod žena

by Teodora Čavić | 13:02:2019 | 15:26:47

NVO “Povjerenje” je u sklopu volonterskog projekta “Pitaj doktora” u Ekonomskoj školi organizovala radionicu posvećenu prevenciji malignih oboljenja kod žena. O ovoj temi sa učenicima i njihovim profesorima razgovarale su Dr. Nada Cicmil – onkolog primarius i Dragana Todorović, predsjednica NVO “Zdrava Dona Montenegrina” koja se sa ovom opakom bolešću uspješno bori već 26 godina.
 
“Doktorka Nada je neko ko je stvarno veliki stručnjak i iz oblasti onkologije i ovih problema o kojima je juče pričano. Prisutni su bili veoma zainteresovani. Radionica je bila planirana da traje jedan, a mi smo ostali dva puno sata. Ostalo je toliko neodgovorenih pitanja. Mogli još najmanje sat da budemo tamo, ali zbog organizacije škole i svega nismo mogli više”, kazala je doktorka Gina Masoničić.

               
NVO “Povjerenje” već dvije godine zajedno sa NVO “Anima” realizuje projekat “Nisi sama”.
 
Dr Masoničić objašnjava da je riječ o psihološkoj podršci ženama i porodicama žena koje imaju problem-karcinom dojke ili rak grlića materice ili neki drugi ginekološki malignitet.
 
“One već dvije godine dolaze i to je grupa koja već duže vrijeme radi. Dolaze otprilike dva puta mjesečno i sad mi se upravo najavljuju, 18. februara će biti ovdje, popodne obično rade od četiri sata. To je potpuno volonterski i besplatno je za sve. Nažalost naše sugrađanke ne koriste tu mogućnost, a ja bih ih pozvala da koriste i potroše svoje slobodno vrijeme. Rade psiholozi i Ivana Mihović, psihoonkolog, koja je završila specijalizaciju u Rimu. I ona stoji na raspolaganju svim ženama kojima je to neophodno”, kazala je dr Masoničić.

 
Brojne su aktivnosti kojim se NVO “Povjerenje” uključuje u obilježavanje februara – mjeseca borbe protiv malignih oboljenja.
 
“Mi u NVO, i u zdravstvenim ustanovama stalno dajemo neke promotivne akcije, u cilju što većeg obuhvata ljudi koji će doći na neki od preventivnih pregleda. Ultrazvučni pregled koji moja ordinacija daje, nije to sve što treba da se uradi, ali je za probleme sa dojkom jako bitan. Ono što smo mi uradili, a što je u početku išlo preko ‘Povjerenja’, je animiralo druge ustanove da daju promotivne akcije. To je uvijek bilo u oktobru, jer je oktobar mjesec prevencije karcinoma dojke. Sve ustanove u Crnoj Gori se priključe,  to je tad velika akcija – ‘ružičasti oktobar’. I po privatnim ustanovama pregledi se vrše po vrlo povoljnim cijenama. U novembru se obično rade pregledi štitaste žlijezde, dok je februar mjesec prevencije malignih. I u martu povodom Dana žena bude neka ružičasta akcija , pregled dojke i slično”, kazala je dr Masoničić, koja u okviru svoje ambulante prati sve važne datume u borbi protiv malignih bolesti i promotivnim cijenama nastoji da što više građana obavi preglede.