Društvo

GI: Zašto se disciplinuju nenaoružane žene i djeca?

| 15:02:2019 | 19:34:42

Povodom sinoćnjih i današnjih događanja ispred gradilišta vrtića, kod Gimnazije “Niko Rolović”, saopštenjem su se oglasili predstavnici Građanske inicijative. Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti:
 
“Ne postoje riječi kojima možemo adekvatno da iskažemo revolt, tugu i zaprepašćenost koje osjećamo danas, nakon sinoćnje i današnje demonstracije bespotrebne policijske sile nad mirnim i civilizovanim demonstrantima.
 
Građani Bara su sinoć bili ispred gradilišta da pitaju izvođača radova i pripadnike policije zašto i po čijem naređenju se mehanizacija za kopanje temelja na gradilište dovodi noću, van radnog vremena, i zašto se sve to radi dok traje sudski postupak za utvrđivanje (ne)validnosti građevinske dozvole. Odgovor građanima bio je dolazak svih raspoloživih policijskih jedinica, u oklopima, a zatim od njih uvrede, psovke,  pljuvanje i šutiranje. Na sve ovo građani, mahom žene i srednjoškolci, ostali su civilizovani, sjedjeći na trotoaru, uporni sa svojim pitanjima.
 
Sa istim pitanjem građani su došli i jutros, i ovog puta dočekani smo na još gori način. Ženama su policajci u civilu govorili najodvratnije seksističke uvrede, a pritom je nekolicina pripadnika policije u uniformi bila u vidno alkoholisanom stanju.
 
Privedeno je petoro ljudi, među njima dvije žene, jedna od njih u drugom stanju.
 
Zašto i čemu sve ovo? Ako je sve legalno na tom gradilištu zašto se ne sačeka odluka Upravnog suda? Zašto se disciplinuju nenaoružane žene i djeca?
 
Ponavljamo po ko zna koji put- ovo nije priča samo o čempresima, oni su samo simbol za sve nas. Ovo je priča o netransparentnosti, lošim projektima, kršenju zakona i pravilnika, ovo je priča o vrtiću koji je loše osmišljen, na katastrofalno lošem mjestu, o djeci kojoj se otima školsko dvorište, o ljudima koji ne mogu da priđu svojim kućama zbog loše i prenatrpane infrastrukture. Ovo je priča o građanima koji vole svoj grad i zbog toga plaćaju svojim zdravljem. Kome i zašto odgovara da je pretvori u priču o nasilju i tragediji?
 
Jedno je sigurno- ovi ljudi koji su sinoć i danas privođeni i maltretirani, i čije je zdravlje nasilno ugroženo su naši heroji, još jedna motivacija da nastavimo da se borimo za svoj život, svoja prava, svoje dvorište. Vidimo se u nedelju u 12h”, kaže se u saopštenju predstavnika Građanske inicijative.